Sunday, July 25, 2021
HomeZdravljeOvo je dokument koji potpisuje svaki pacijent kada prima vakcinu protiv korona...

Ovo je dokument koji potpisuje svaki pacijent kada prima vakcinu protiv korona virusa

Preko portala eUprava građani Srbije od danas mogu da se prijave za vakcinaciju protiv korona virusaa ono što je bitno jeste da se popunjavanjem upitnika na tom portalu, ne daje saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazuje interesovanje.

Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara, ukoliko odlučite da se vakcinišete.

Njegov pun naziv je Obrazac saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije. 

On sadrži podatke o pacijentu i o lekaru koji aplikuje vakcinu. 

Od podataka pacijenata sadrži ime i prezime osiguranika, njegov datum rođenja i broj telefona, izjavu da je saglasan da primi određeni lek koji se upisuje rukom, potpis pacijenta i datum primanja vakcine.

Ovaj obrazac, takođe, mora da sadrži i ime i prezime lekara, naziv zdravstvene ustanove u kojoj radi, njegov potpis i faksimil.

Vakcinacija u Srbiji je počela 24. decembra 2020. godine. Prvo su se vakcinisali premijerka Srbije Ana Brnabić, zatim ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Imunitet posle 7 dana nakon druge vakcine

Po Operativnom planu imunizacije protiv kovida 19, koji smo već objavili, u ovoj godini će stanovništvo Srbije biće vakcinisano protiv korona virusa u tri faze. Prva faza, u kojoj se vakcinišu zdravstveni radnici i zaposleni u socijalnim ustanovama, već je počela, u drugoj fazi će biti vakcinisani zaposleni u MUP-u, u srednjim školama, na fakultetima, u predškolskim ustanovama…., a u trećoj, zaposleni u osnovnim školama, beskućnici, migranti…

Vakcinacija se sprovodi kod osoba starijih od 16 godina. Primenjuju se dve doze vakcine u razmaku od 21 dana. Vreme potrebno za razvoj imuniteta iznosi 7 dana od primene druge doze.

Oko 20.000 prijava putem eUprave do 11 sati

Danas je počela i prijava za vakcinaciju putem portala eUprava. Za prijavu je potrebno svega 5 minuta a kako je za Tanjugu izjavio direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović do 11 sati je stiglo oko 20.000 prijava za vakcinaciju.  

Istakao je da se država odlučila na taj potez zbog bolje organizacije masovne vakcinacije koja u našoj zemlji predstoji.

– I premijerka Ana Brnabić je najavila da će biti uspostavljen prvi veliki punkt za masovnu vakcinaciju na Sajmu u Beogradu. U tom smislu, popunjavanje formulara je prvi korak da bismo videli zaintresovanost građana, a u sledećem koraku ćemo u skladu sa prioritetima koje je definisao Institut “Batut” pozvati građane na vakcinaciju –  objasnio je Jovanović.

Naveo je i da su prioritet građana od 75 i više godina, zatim od 65 do 74 godine, a onda zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vojsci Srbije…

Jovanović je kazao i da ovo  prijavljivanje nije vremenski ograničeno, kao i da oni koji su iskazali interesovanje, mogu i da ga povuku ili promene.

Vakcina je besplatna za sve građane, i oni mogu da biraju koju će vakcinu primiti. Dostupne su trenutno američka vakcina Fajzer-Biontek, i ruska Sputnjik V. Srbija bi uskoro trebalo da dobije i kinesku vakcinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular