Tuesday, June 22, 2021
HomeArhivaOvakva brzina klimatskih promena nije zabeležena 2.000 godina

Ovakva brzina klimatskih promena nije zabeležena 2.000 godina

Brzina i opseg globalnog zagrevanja u današnje vreme nadmašuju sve što je dosad zabeleženo u proteklih 2.000 godina, tvrde naučnici.

Istovremeno pokazuju da se poznati istorijski događaji poput „malog ledenog doba“ ne mogu uporediti s nivoom globalnog zagrevanja viđenog u proteklom veku, piše BBC.

Istraživanje pokazuje da je trenutni nivo zagrevanja viši nego ijedan ranije zabeležen.

Naučnici kažu kako je ovo pokazatelj da mnogi od argumenata koje su ranije koristili klimatski skeptici više ne vrede.

Naučnici deleklimatsku istoriju sveta iz poslednjih nekoliko vekova u nekoliko velikih era, od „toplog rimskog razdoblja“ koje je trajalo od 250. do 400. godine naše ere kada je vreme širom Evrope bilo neobično toplo, do „malog ledenog doba“ i opadanja temperatura od 14. veka nadalje.

Neki su ove događaje smatrali dokazima da se svet zagevao i hladio u više navrata kroz vekove, te da je zagrevanje prisutno od Industrijske revolucije samo deo tog procesa i nije razlog za brigu.

Nova istraživanja su pak ozbiljno uzdrmala valjanost ove teze.

Naučni timovi rekonstruisali su klimatske uslove od poslednjih 2.000 godina koristeći se pokazateljima klimatskih promena poput godova, korala i jezerskih taloga. Došli su do zaključka da se ništa od navedenog nije dogodilo na globalnom nivou.

Takođe su utvrdili da je „malo ledeno doba“ bilo najjače na području Tihog okeana u 15. veku, a u Evropi dva veka kasnije.

Ranija razdoblja velikog porasta ili pada temperatura nikad nisu zahvatila više od polovine zemaljske kugle u isto vreme.

„Toplo srednjovekovno razdoblje“ koje je trajalo od 950. do 1250. godine nije zahvatilo više od 40% Zemljine površine.

Današnje zagrevanje prisutno je u ogromnoj većini naše planete.

– Najtoplije razdoblje u protekla dva milenijuma bilo je u 20. veku i zahvatilo je 98% planete – stoji u jednom od  izveštaja.

– Ovo pruža konkretne dokaze da je globalno zagrevanje uzrokovano ljudskim delovanjem prouzrokovalo nikad ranije viđene promene ne samo u porastu temperatura, već i u njegovom prostornom razmeštaju u proteklih 2.000 godina – dodano je.

Naučnici tvrde da su u razdobljima pre moderne industrijske ere glavni uzrok zagrevanja bili vulkani, te da nema dokaza o ikakvom uticaju zračenja Sunca na temperature na Zemlji.

Trenutno razdoblje nadmašuje prirodnu varijabilnost, tvrde stručnjaci.

– Iz instrumentalnih podataka, a isto tako i rekonstrukcija vidimo da nivo zagrevanja u novije vreme nadmašuje isti uzrokovan prirodnim čimbenicima – tvrdi dr. Rafael Neukom sa Univerziteta u Bernu.

Iako cilj istraživanja nije bio da se dokaže da je glavni uzrok današnjeg zagrevanja ljudsko delovanje, njegovi pronalasci bez sumnje pokazuju da je to ovde slučaj.

– U istraživanju se nismo bazirali na pronalasku uzroka globalnog zagrevanja, budući da smo to uradili mnogo puta i dokazi uvek pokazuju da je reč o delovanju čoveka na klimu – tvrdi dr. Neukom.

– Naša istraživanja samo su pokazala da prirodni činioci sami po sebi nisu mogli da uzrokuju globalno zagrevanje na ovom nivou, bilo da je reč o porastu temperatura, bilo o prostornoj rasprostranjenosti – dodao je.

Drugi naučnici nisu krili svoju impresioniranost kvalitetom novih studija.

– Napravili su istraživanje širom planete na osnovu više od 700 izvora iz poslednjih 2.000 godina; koristili su se koralima, jezerima i instrumentalnim podacima – izjavila je prof. Daniela Šmit sa Univerziteta u Bristolu.

– Pri tome su bili pažljivi u svojim procenama; kvalitet i količina podataka ovde su velika prednost. Neverovatno – dodala je.

izvor (webtribune)

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments