Wednesday, May 12, 2021
HomeMagazinOtac Predrag Popović - Sa verom u Boga osvetljava put ljudima

Otac Predrag Popović – Sa verom u Boga osvetljava put ljudima

“Da bi se delovalo na srce, od srca treba govoriti. Usta govore od viška srca.

I zbog toga onaj ko je ispunjen verom i ljubavlju može da ima usta i premudrost,

kojoj se ne mogu protiviti srca onih koji slušaju propoved…“

(Sveti Inokentije Venijaminov)

 

Otac Predrag Popović je pravoslavni sveštenik, čovek koji je stekao ogromnu popularnost putem Youtube kanala, gde na nadasve šarmantan i šaljiv način osvaja srca ljudi. Njegova popularnost nekako je došla u pravo vreme, baš kao da ju je sam Bog poslao u ovom vremenu pandemije.

Njegovi mudri saveti i razmišljanja postal su nezaobilazan material za veliki broj mladih ljudi kojima se pre svega dopada njegova neposrednost i duhovitost. Ni sam nije sumnjao da će postati internet senzacija. Otac Predrag u proteklih godinu dana postao je veoma popularan na društvenim mrežama. O njegovim video-zapisima pričaju mnogi, prati ga na hiljade ljudi.

Njegova popularnost počela je da raste naglo u vreme litija u Crnoj Gori, kada je peške pošao od Velike Plane do Ostroga.

„Poziv koji je Gospod poslao, tako, na sebi svojstven način, da krenem za Ostrog peške i to još u februaru mesecu, dok je u Crnoj Gori bilo ’ratno stanje‘… Bilo je to zaista duskutabilno. Taj poziv je bio otvoren i nedvosmislen: ’Pođi ti peške‘. Ja sam tako ’skočio‘ i rekao – amin“, kaže otac Predrag.

„Gospod, nekako, ima u svojoj bašti svega i svačega. Onda kad treba da izabere nekoga da radi jedan takav posao, naravno da traži tamo ’najluđeg‘ popa. Pa kaže: ’Daj da vidimo tamo šta imamo, kakve sve sveštenike‘. Onda tamo nađoše nekog popa koji je bio u Africi, skakao, mazio lava, jahao slona, kupao se i visio na Viktorijinim vodopadima. Onda je rekao: ’Ovaj bi mogao, ovaj je blesav‘“, priča otac Predrag o tome kako je odlučio da pođe put Ostroga.

Otac Peđa srećno je oženjen i ima troje dece, pored svog duhovničkog poziva bavi se i uzgojem voća i povrća te je njegov život upravo zbog načina kako ga on živi, baš po meri.

Rođen je 23. decembra 1983. godine u Slavonskom Brodu, gde je i započeo osnovno školovanje. Ratna dešavanja početkom devedesetih godina primoravaju njegovu porodicu na preseljenje u Vrnjačku Banju, gde pohađa osnovnu školu „Popinski borci“. Srednjoškolsko obrazovanje stiče u kraljevačkoj elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“, a nakon toga upisuje Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde diplomira na predmetu Pastirska psihologija, kod vladike Porfirija, na temu „Samoljublje u duhovnom i duševnom životu“.

Najpre je kao veroučitelj službovao u školi „Popinski borci“, potom u OŠ „Akademik Radomir Lukić“ u Miloševcu, da bi, pošto ga je episkop požarevačko-braničevski Ignatije 16. oktobra 2011. rukopoložio u čin đakona – prešao u Svilajnac. Tamo je radio kao katiheta u srednjoj poljoprivredno-veterinarskoj školi sa domom učenika (gde je oformio kabinet za versku nastavu i organizovao takmičenje za učenike koji su u velikom broju pohađali ovaj predmet), a ujedno bio i koordinator verske nastave.

Otac Predrag je uveden u Suvereni Vojni Viteški Red Zmaja , koji je pod pokroviteljstvom princa Vladimira Karađorđevića.

Prvog maja 2018. otac Predrag dolazi u Veliku Planu, gde služi pri crkvi Svetih apostola Vartolomeja i Varnave, a biva postavljen i za starešinu crkve Vaskrsenja Svetog Lazara Četvorodnevnika, pri kapeli na gradskom groblju.Uz svakodnevne obaveze u parohiji i crkvi, ovaj sveštenik neumorno radi i na svojoj plantaži malina, a uz angažovanje cele porodice, uz Božiju milost uspeva da za kratko vreme podigne i zasad borovnica, na površini od tri ipo hektara, stižući uz sve to da se posveti i pčelama, koje gaji na Homolju.

Prepoznavši Boga Živoga kao jedinu istinu još u detinjstvu, težeći ka vrednostima koje među njegovim vršnjacima često nisu bile razabrane, već kao srednjoškolac, osujetio je planove sekte koja je u Vrnjačkoj Banji plela svoju mrežu sa tendencijom širenja po celoj Srbiji. Decu koja su se uhvatila u zamku ove verske sekte preveo je u Crkvu, a nekolicina od njih sad su na putu da budu sveštenici, pošto su već završili teološki fakultet i predaju veronauku.Uzrastajući u Bogu, učio je iz brojnih iskušenja koja mu je život donosio, a bogomdan govornički dar sve nadahnutije koristio za propovedanje jevanđeljske istine, sve sa namerom da probudi i pobudi u ljudima veru i ljubav ka Gospodu.

Tako, u želji da bisere koje njima daje podele sa drugima, na samom izmaku 2019, sa njegovim blagoslovom, njegova duhovna čeda započinju misionarenje putem interneta – objavljujući izgovorene besede posredstvom jutjub kanala OTAC PREDRAG POPOVIĆ.

Od iskrenosti njegovih reči, ljubavi koju životom svojim svedoči, i snage ispovedanja imena Gospodnjeg, brojna su srca zatreperila, pa je sve izraženija bivala i potreba mnogih za rečima koje iz dubine duše dolaze i ruše temelje od neznanja sazdane, raspršuju mržnju, odgone strepnju, daju odgovore i nadu, projavljuju istinu i život.

„Kaže meni jedan, umoran je od grada, teško mu je i ne može da podnese grad. Rekoh mu: ’Pa ti se pomeri, druže, iz grada‘. Idi, bre, u selo. Toliko imaš napuštenih kuća, domaćinstava, imanja… Idi, bre, u selo, pa živi, radi, napravi neki plastenik, voćnjak. Nekog zeku stavi, pa neku kucu, pa će doći neka devojka. Koliko mi se devojaka i momaka javlja, ne mogu da se ožene, udaju. Ima otac Peđa samo da kupi kontakte tamo, pa ćemo da ih spajamo“, pričao je svojevremeno otac Predrag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments