Tuesday, June 22, 2021
HomeMagazinOSAM GODINA KRALJEVSTVA

OSAM GODINA KRALJEVSTVA

Holandska kraljevska porodica prethodnih je dana imala razlog za duplo slavlje. Naime uz razmak od samo nekoliko dana i kralj i kraljica, proslavili su svoje rođendane. Njih dvoje uspešno vladaju kraljevstvom punih osam godina, od trenutka kada je sadašnjem vladaru kraljevstvo predala njegova majka.

Posebnu pažnju prilikom proslave privukla je kraljica Maxima koja je opčinila  holandsku javnost u zeleno-žutom kompletu kada se pridružila svojoj porodici na proslavi Dana kralja u holandskom gradu Eindhovenu.

Kraljica te njene kćeri  Amalia (17), Alexia (15) i Ariane (14) pridružile su se holandskom kralju Willem-Alexanderu  kako bi proslavile njegov 54. rođendan.

Događaj, poznat kao Kraljev dan ili Koningsdag, održava se svake godine 27. aprila, a slavi rođendan holandskog vladajućeg monarha. Samo nekoliko dana kasnije i sama kraljica Maxima je proslavila 50. rođendan.

Kralj i njegova porodica pre svega su rano ujutru otputovali u visokotehnološki kampus u Eindhovenu, a kasnije su učestvovali u posebnoj TV emisiji uživo o upoznavanju porodice.

Kasnije kralj Willem-Alexander, kraljica Maxima i njihove kćeri pojavili su se raspoloženi sa The Streamers-om, uoči koncerta uživo koji se održavao u palati Noordeinde i koji su svi mogli pratiti iz svog doma.

Međunarodni financijer po obrazovanju, Máxima je rođena u Argentini, a udala se za kralja 2002. godine, tri godine nakon što je upoznala budućeg supruga u Sevilji u Španiji.

Pre same proslave Maxima se pridružila svom suprugu na Nacionalnom otvaranju kraljevih igara u Vlinderslagu, Amersfoort. Kraljevske igre ili Koningsspelen, događaju se nekoliko dana pre Kraljevog dana – gde nacija uživa u aktivnostima na otvorenom u proslavi kraljevog rođendana.

Tri princeze držale su bukete cveća dok su pozirale s majkom i ocem. Kralj je potom održao televizijski govor u kojem je govorio o krizi, neizvesnosti i izolaciji koja s njom ide. Govor je pozitivno primljen.

“Podrška monarhiji i dalje je pod pritiskom i znatno se smanjila u odnosu na prethodne godine,” kaže se u izveštaju Ipsosa.

“Uprkos tome, većina Holanđana i dalje preferira monarhiju od republike kao oblika vlade”, dodaje se, s 58 posto podrške holandskoj ustavnoj monarhiji, za razliku od 23 posto koji preferiraju republiku.

Previous articleLepota latino plesa
Next articleNOVI BROJ OSA MAGAZINA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments