Thursday, July 29, 2021
HomeZanimljivostNaukaOn je razlog Teslinog uspeha u Kini: Pomogao je Eplu s MacBook-om,...

On je razlog Teslinog uspeha u Kini: Pomogao je Eplu s MacBook-om, a sada je blizak s Maskom CATL ima toliki uspeh u Kini, zbog ogromne potražnje. Ta zemlje se definitivno okreće e-vozilima, i ima sve više lokalnih rivala, jeftinijih od Tesle

Tesla mora da uspe u Kini, pored brojnih rivala, ako želi da dominira svetom električnih automobila – posebno nakon pandemije i sada kada popularnost e-vozila raste, jer se vodi više računa o štetnim emisijama.

Da bi to postigao, osnivač kompanije iz SAD, Ilon Mask, obratio se milijarderu i inženjeru Zengu Jukunu, koji je izgradio carstvo za proizvodnju baterija – CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.).

Ovaj biznismen “iz senke” jednom je već pomagao kompaniji tog ranga, a u pitanju je Epl i njihov MacBook. CATL je broj 1 u svetu baterija, jer je razvio bateriju za električne automobile u trajanju od dva miliona kilometara.

Za manje od 10 godina postojanja (kompanija je osnovana u decembru 2011.) kompanija je uspela da postane lider na svetskom tržištu, a taj napor je pomogao Zengu da se zauvek “izvuče” iz državnog i slabo plaćenog posla u brdskom selu, i postane bogataš koji trenutno poseduje 28,7 milijardi dolara, prema Blumbergu.

CATL proizvodi nalaze se u vozilima gotovo svih većih svetskih auto-marki, a letos je krenula i saradnja s Teslom, konkretno za Model 3, u fabrici u Šangaju. “Ilon ceo dan govori o troškovima, a ja sam mu rekao da ću naći rešenje. Dobro se slažemo. On je zabavan momak“, rekao je Jukun prošle godine.

Akcije kineskog giganta su se i više nego duplirale u godini pandemije, a prošlogodišnji savez između CATL-a i Tesle došao je u pravom momentu, budući da je prodaja baterija pala gotovo za trećinu u prvih pet meseci 2020. godine.

CATL ima toliki uspeh u Kini, zbog ogromne potražnje. Ta zemlje se definitivno okreće e-vozilima, i ima sve više lokalnih rivala, jeftinijih od Tesle.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular