Monday, May 10, 2021
HomeArhivaOd rijaliti zvezde do princeze širokog srca

Od rijaliti zvezde do princeze širokog srca

Nakon što je prošla trodnevnu medicinsku obuku princeza Sofija, vojvotkinja od Varmlanda je počela da radi u bolnici u Stokholmu, gde je bila zadužena za negu pacijenata obolelih od koronavirusa, kuvanje i čišćenje soba

Kraljevina Švedska jedna je od retkih zemalja koja nije uvela rigorozne vanredne mere. U dogovoru s medicinskim stručnjacima, njeni zvaničnici opredelili su se da se protiv koronavirusa bore strategijom koja se oslanja isključivo na ličnu odgovornost građana. Kafići, restorani, kozmetički saloni, teretane i firme rade kao i obično, granice su otvorene. Deca mlađa od 16 godina pohađaju regularnu nastavu.

Ovo, samo naizgled, ispravno rešenje. Nažalost, rezultiralo je velikim brojem zaraženih i preminulih. Od početka pandemije registrovano je više od 23.000 obolelih, ugasilo se nešto više od 2800 života. Zaražen je i dobar deo medicinskog osoblja.

Ova poražavajuća statistika, međutim, nije obeshrabrila princezu Sofiju, vojvotkinju od Varmlanda (35), da obuče plavu uniformu i priključi se dobrovoljačkim redovima. Počela je da radi na odeljenju nege u bolnici “Sofijahemet”, čiji je pokrovitelj i počasna predsednica.

I ranijih godina bila sam uključena u poslove bolnice “Sofijahemet”. Izuzetno je korisno imati priliku da pomognete u ovako teškim vremenima

Princeza Sofija kuva i čisti bolničke sobe

Zadužena je za čišćenje bolničkih soba, pripremanje obroka, ali i brigu o pacijentima, a iako je u pitanju stepen jednostavnije nege, nedelju dana ranije morala je da prođe odgovarajuću medicinsku obuku.

Reč je o ubrzanom trodnevnom medicinskom kursu Univerziteta “Sofijahemet”, u čemu su joj se pridružili i radnici avio-kompanije SAS, takođe spremni da učestvuju u borbi protiv COVIDA-19.

– I ranijih godina bila sam uključena u poslove bolnice “Sofijahemet”. Međutim, posebno mi je drago što imam priliku da pomognem i u ovim teškim vremenima – napisala je Sofija na zvaničnom “instagram” profilu, kojim rukovode ona i njen suprug, vojvoda od Varmlanda, princ Karl Filip (40).

Prinčevski par ima dvoje dece – Aleksandra, vojvodu od Sodermanlanda (4) i Gabrijela, vojvodu od Dalarna (2).

Sofija i Karl širom sveta su poznati po humanitarnom radu. Takođe, pokrenuli su i fondaciju koja se bori protiv govora mržnje i onlajn zlostavljanja. Upravo se sa tim problemima na početku veze sa Karlom Sofija lično susrela.

Od rijalitiji zvezde do princeze

Budući da je pre stupanja u emotivnu vezu sa uglednim članom kraljevske porodice javnosti bila poznata kao model s naslovnice muških magazina, a kasnije i kao učesnica rijaliti šou-programa, bila je osporavana. Pogrdne nazive dodeljivali su joj čak i nakon rođenja prinčeva.

Tog perioda nerado se seća, a svojevremeno je otkrila da je dosta vremena i truda uložila kako bi je građani prihvatili.

– Susrela sam se s ogromnom količinom mržnje od ljudi koji me nikada uživo nisu videli niti lično poznavali, ali su imali određene pretpostavke o meni i mom ljubavnom životu. Bila sam veoma iznenađena i moram da priznam da je sve to mnogo uticalo na mene. Nikako nisam mogla da razumem zašto imaju potrebu da iskažu loše mišljenje o meni. Bio je to veoma težak period za mene – kazala je ranije princeza koja, verujući da je psihičko zlostavljanje sve prisutnije i među decom, sa suprugom redovno drži tribine za najmlađe i poziva na ljudskost i dobročinstvo.

– Bila sam već odrasla kada su ružne stvari počele da mi se događaju. Sve to me je veoma pogađalo i brinulo. Mogu samo da pretpostavim šta se događa u jednom školskom okruženju i koliko veliko to može da bude u dečjoj perspektivi. Deca nemaju iste poglede na svet kao mi odrasli i u tom dobu još ne razumeju da ne treba da se obaziru na takve stvari – objasnila je vojvotkinja koja je s vremenom prestala da reaguje na ružne napise i spekulacije.

Mnogo je radila na svom samopouzdanju. U međuvremenu je naučila i da oprosti onima koji su pokušali da joj unište brak i reputaciju.

– Što se mene tiče, to je sve ostalo negde u prošlosti – priznala je Sofija.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments