Sunday, August 1, 2021
HomeEventiDijasporaNožica: Građani imaju osnova da tuže određene državne službenike zbog katastrofalne reakcije...

Nožica: Građani imaju osnova da tuže određene državne službenike zbog katastrofalne reakcije na pandemiju

Već odavno je jasno da je odgovor vlasti na pandemiju apsolutno neadekvatan. U međuvremenu problem je dodatno eskalirao sa ne nabavkom vakcinom u isto vreme kada je virus mutirao u sojeve koji su daleko zarazniji i smrtonosniji od prvobitnog. Sve to je poslednjih dana dovelo do praktično sloma zdravstvenog sistema u BiH, i izuzetno visoke smrtnosti.

Advokatica Senka Nožica, iz Advokatskog društva „Ademović, Nožica i partneri“ odgovorila je na  pitanje da li postoji zakonska osnova da građani zbog svega tuže državu.

– Ima osnova za tuženje određenih dužnosnika, ne bi ih nabrajala, za krivično delo ugrožavanje zdravlja. Što se tiče naplate štete i pojedinačnih tužbi, mislim da svaki zdravstveni radnik ili porodice onih koji su umrli u domovima za stare osobe, bi mogli tužiti iz razloga što su upravo te kategorije trebale biti prve u redu za vakcinisanje. Tako je stajalo u protokolu u januaru, da je vakcinisanje počelo kad i u susednim državama. Oni bi svakako imali mogućnost da tuže. Ne znam kakav bi stav zauzeo Sud, ali mislim da postoji osnov. Kada je reč o krivičnoj odgovornosti mislim da ona postoji za Predsedavajućeg Veća ministara i još neke osobe u Federaciji i nešto manje u Republici Srpskoj jer su tamo nešto ipak i uradili.Tužilaštvo šuti jer se u ovom trenutku bavi nekim ličnim obračunima iako su trebali davno reagovati, kaže Nožica.

Kada je reč o informaciji koja se danas pojavila u medijima da su pojedini članovi porodica radnika Ustavnog suda također vakcinisani u Srbiji, Nožica, imajući na umu kompletnu situaciju, kaže kako to ne smatra spornim.- Znam da su oni imali mogućnost da pozovu članove svoje porodice. I ja ću lično tražiti mogućnost da se vakcinišem u Srbiji jer spadam u vrlo rizičnu skupinu jer sam već imala obostanu upalu pluća i gušila se noćima, ali ne od COVID-a. Ukoliko se razbolim, verovatno bih brzo preminula. Da čekam učnikovitu državu koje uopšte nema i navodnih 500.000 doza, a pitanje je da li će doći i jedna, da čekam dogodine da dođem na red…Pa ko može bilo kome zamjeriti ko je pokušao da se vakciniše na način na koji je moguće!?, pita se naša oma uz tužnu konstataciju da kada država građanima nije pružila zaštitu onda ljudima ništa drugo i ne preostaje.

– To je njima organizovao Ustavni sud Srbije i bilo bi stupidno da nisu iskoristili tu mogućnost  kada su je već imali. Među njima ima dosta starijih ljudi, ne vidim razloga zašto bi rizikovali smrt samo da bi se solidarisali sa građanima koji se nisu vakcinisali – kaže ona te dodaje kako je iznenađena rezultatima nedavne ankete u jednim dnevnim novinama u kojoj su pitali građane „da li zbog nevakcinisanja treba smjeniti Vijeće ministara, rekla je ona.

Konstatuje da građani očigledno smatraju da je vlast bajna.

– Tek nešto više od trećine je reklo da treba. Više od 60% građana očigledno smatra da je vlast bajna. I dalje nas razdiru etno podjele, a ljudi umiru li umiru.Na kraju samo mogu reći da ću i sama tražiti način da dođem do vakcine pa makar mi je Vučić dao. Danas imamo poviku na zdravstveni sistem, ali je glavni uzrok tome što politika nije uradila svoj posao. Imam stravičan strah od bolnice i COVID-a. Čujem da nema kisika, da se čeka da neko umre pa da se dobije kisik. Ne izlazim iz kuće već sedam dana, osim kada baš moram..

Rat mi je uzeo četiri godine života, a pandemija petu i možda šestu. Ako znamo da već preko granice ima spasa nemoralno je prigovarati bilo kome ko se uspio vakcinisati. U ovom slučaju se nije ni radilo o novcu već o konekcijama, prijateljtsvima…Na kraju krajeva i sama ću tražiti vezu da se pokušam vakcinisati i Beogradu. Iskreno govoreći, imam paničan strah od gušenja, a od COVID-a se baš tako umire…, kaže Nožica, piše portal Startbih.ba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular