Friday, June 25, 2021
HomeMagazinNovi rat britanske kraljevske porodice

Novi rat britanske kraljevske porodice

Princ Harry i njegova supruga, glumica Meghan Markle, oglasili su se neobičnim saopštenjem na svojoj službenoj stranici Sussex Royal, gde su napisali kako “Kraljica ne poseduje reč ‘kraljevski’ u celom svetu” i izazvali lavinu negativnih reakcija u javnosti.

Povod je, sigurno znate, kraljičina odluka da se Harryju i Meghan Markle zabrani korištenje brenda Sussex Royal koji ih je stajao desetke hiljada funti, uključujući i internet stranicu te vrlo popularan profil na društvenoj mreži Instagram.

“S obzirom na posebne propise britanske vlade o korištenju reči ‘Royal’, dogovoreno je da se njihova neprofitna organizacija koju će javnosti predstaviti na proleće neće zvati Fond Sussex Royal. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa neće se koristiti oznakom ‘Sussex Royal’ ni na kojem području nakon proleća 2020.” istakla je njihova portparolka.

Tako će par ipak trebati odustati od odabranog naziva od proleća nakon što su odlučili odstupiti sa svojih kraljevskih dužnosti. Iako je bivša glumica naglasila kako joj je dosta drame i tračeva, saopštenje koje je izdala s Harryjem šokiralo je Veliku Britaniju.

Izjavu koja je objavljena na stranici Sussex Royal mnogi su protumačili kao neprijateljsku, a njeno značenje kao nepoštivanje kraljice.

Naime, britanska javnost smatra kako njihovo saopštenje na delovima ima neprijateljski ton.

U tom saopštenju Harry i Meghan dodaju kako će zadržati prefikse ispred svoga imena – “His/her royal highness” (u prijevodu: njegovo/njezino kraljevsko visočanstvo) jer je to dogovoreno u januaru, ali nakon što od proleća prestanu biti članovi kraljevske porodice, te naslove više neće aktivno koristiti.

“Iako ne postoji jurisdikcija monarhije ili kabineta oko upotrebe reči ‘kraljevski’ s druge strane okeana, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ne nameravaju koristiti ‘Sussex Royal’ ni bilo koji oblik reči ‘kraljevski’ na bilo kom teritoriju (bilo u Ujedinjenom kraljevstvu ili izvan njega) nakon tranzicije u proleće 2020.” stoji u saopštenju u kojem par zahteva i zaštitu za sebe i sina Archieja.

Naime, dok kraljevski komentator Richard Fitzwilliams ističe da su ove izjave bile potpuno nepotrebne, biograf princa Charlesa Tom Bower izneo je oštriji stav.

“Meghanini komentari o kraljičinoj odluci odjekuju besom i pakošću. Bojim se da će postati samo još gore.”

Sve u svemu, umesto da uživaju u toliko željenoj slobodi, izgleda da se Harry i Meghan zapravo ne mogu odlučiti šta žele, ali zato grade imidž omraženog para. I to ne samo u Velikoj Britaniji.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments