Thursday, July 29, 2021
HomeZanimljivostTehnologijaNovi dipfejk video Toma Kruza podelio javnost: Koliko savremena tehnologija može da...

Novi dipfejk video Toma Kruza podelio javnost: Koliko savremena tehnologija može da bude opasna?

Ovakva simulacija koristi veštačku inteligenciju koja kombinuje različite izvore slike kako bi napravila ubedljivu iluziju

Dipfejk su lažni video snimci koji nastaju kada tehnologija nauči da oponaša čoveka. Ona koristi veštačku inteligenciju da zameni ili digitalno izmeni lice i do te mere izgleda realistično da ni u jednom trenutku ne biste pomislili da se radi samo o animaciji. O tome svedoči i novi video objavljen na TikTok profilu “DeepTomCruise”, koji beleži skor 340 hiljada pratilaca.

Ukoliko niste upućeni o čemu je reč, ne biste ni primetili da je u pitanju “prevara”. Još je neverovatnije što je snimak napravljen samo od fotografija poznatog glumca, uz pomoć deepfake tehnologije. Zabrinjavajuće je to što se ova tehnologija može koristiti i u nelegalne svrhe, jer se video smatra nespornim dokazom, što znači da bi pojedninci mogli da lažiraju zločine.

Simulacija koristi veštačku inteligenciju pomoću koje se kombinuju različiti izvori slike da bi se napravila ubedljiva iluzija. Tehnologija koja se ubrzano razvija sada je dostupna skoro svima, a uskoro će moći da prevari i one najopreznije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular