Saturday, June 12, 2021
HomeArhivaNINA BADRIĆ Estrada u borbi za opstanak

NINA BADRIĆ Estrada u borbi za opstanak

Zbog kompletne situacije sa koronavirusom i estrada je na kolenima pa su poslednjih meseci već navikli da im organizatori svaki dan otkazuju nastupe, a tokom leta se nikada nisu toliko ‘prisilno’ odmarali…

Rad od kuće (ko tako može) , pojmovi poput ‘novo normalno’ i manje događaja za obići postala je, nažalost, preko noći naša stvarnost. Pandemija koronavirusa koja traje od marta ove godine uticala je na brojna područja i delatnosti, ali ponajviše na muzičku i kreativnu industriju. S tim u skladu, svi glavni festivali i događaji na Balkanu su otkazani. Od Exita, Festivala svetlosti, Sea Stara, Ultre, preko Pula Film Festivala, Garden festivala i Špancirfesta.

Nina Badrić odlučno je u javnosti želela progovoriti o situaciji čija je neizvesnost  jako plaši.

“Bilo je u planu nekoliko koncerata za leto, ali svi su otkazani. Iluzorno je očekivati da će biti koncerata u zatvorenim prostorima kada ih nemamo na otvorenim prostorima. Preporuke su takve da se ‘kao’ mogu raditi koncerti, a ustvari znamo da je to neizvodivo. Što se mene lično tiče nisam financijski ugrožena. Mogu se prisilno odmarati dokle god traje ova čudna i neizvesna situacije i s pristojne distance posmatrati kako moje kolege krpe kraj s krajem”, kaže Nina.

ALI AKO ĆE SVAKO GLEDATI SAMO SEBE U SVEMU OVOME BOJIM SE DA ĆEMO SVIM MI MUZIČARI, GLUMCI I SVI DRUGI KULTURNI RADNICI PEVATI I GLUMITI ISKLJUČIVO POD TUŠEM JOŠ NAREDNIH GODINU DANA.” REKLA JE POPULARNA PEVAČICA S DUGOM KARIJEROM. SADA ŽELI UKAZATI DA MUZIČARI TREBAJU POMOĆ DRUGIH.

“Došlo je do toga je muzička industrija sektor koji je najpogođeniji. Na nas kao da je neko zaboravio, što je ipak nedopustivo. Kad je drugima trebala pomoć lako je bilo računati na nas da radimo humanitarne koncerte. Svaki sektor nešto radi, bar nešto, mi ništa. Kako očekivati da se koncerti održavaju kad se zabrane kulturni događaji poput Pula Film Festivala. Svi razumemo i slažemo se da je zdravlje na prvom mestu, ali ovde su osigurani apsolutno svi uslovi koji zahtevaju epidemiološke preporuke.”, dodaje.

“Vidimo slike iz klubova, kafića i restorana u kojima se uopšte ne poštuje fizička distanca. I to sad već traje mesec dana. Dopustilo se praćenje nogometnih utakmica, a koncerata nema. Zar nije to apsurdno?”, pita se Nina koja nije upoznata s datumom protesta u Hrvatskoj. ” Nije mi poznato. Čini mi se da smo zaboravljeni i osuđeni na propast jer u tom smeru idemo. Iza mene su neki autori, producenti, diskografi… Sa mnom su moj bend, tonac, tehničari… Ispred mene su razglas, rasveta, scenografija, redatelji, organizatori i asistenti.  Velika je ovo industrija na koju je neko zaboravio. I stavio nas u koš hobija i razonode što je uvredljivo. Muzika je zdravlje”, dodaje i nada se rešenju.

“Nadam se da će sve moje kolege izvođači i autori udružiti se i poslati ozbiljnu poruku onima koji odlučuju. Mi smo stvarno ostali jedini u lockdownu, za nas ne postoji ‘novo normalno’.

TIME NAM JE NANESENA OGROMNA MORALNA I MATERIJALNA ŠTETA. MNOGE ZEMLJE SU ODVOJILE OZBILJNA FINANCIJSKA SREDSTVA DA ODRŽE SEKTOR MUZIČKE INDUSTRIJE NA ŽIVOTU, ŠTO KOD NAS NIJE SLUČAJ. OČITO MNOGIMA NIJE STALO DO TOGA JER NIKAKVOG PREDLOGA NEMA.

“Ipak se nadam da će se i za nas uskoro pronaći način da radimo i dostojanstveno funkcionišemo u ovim čudnim vremenima.”, zaključuje.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments