Thursday, May 13, 2021
HomeZanimljivostNaukaNikada ne biste pomislili da nisu pravi, a ovi delfini su pravi...

Nikada ne biste pomislili da nisu pravi, a ovi delfini su pravi dokaz dokle je robotika stigla danas

Svako ko ih pogleda nipošto ne bi posumnjao da su ovo pravi delfini. A nisu! U pitanju su hiperrealistični animatroni, roboti lutke koji u svemu veoma verno oponašaju prave životinje.

Delo su kompanije Edge Innovations, koja se nada da će u potpunosti transformisati morske akvarijume tako što će obezbediti adekvatnu alternativu za hvatanje tih životinja i njihovo držanje u zarobljeništvu.

Oko 3.000 delfina širom sveta nalazi se u zarobljeništvu. Zato su kreatori ovih realističnih robota želeli da iskoriste tu činjenicu da zadovoljave potrebe ljudi za upoznavanjem sa delfinima, a da se pritom ti morski sisari ne pate u zarobljeništvu.

Inače, firma Edge Innovations nalazi se iza animatrona poznatih iz brojnih holivudskih filmova kao što su “Sloboda za Vilija”, “Ambis”, “Duboko plavo more”…

Kreativni direktor kompanije Edge Innovations Rodžer Holcberger kaže da svi žele da znaju da li zaista postoji razlika između pravih delfina i robota:

– Oni su, u mnogo čemu, veoma identični. Ako želite da pokazujete šta sve znaju pravi delfini, morate da ih uhvatite i trenirate da biste mogli ljudima da prikazujete njihove akrobacijeSa robotima je isto! Jedino što njih ne morate da ih hranite… a ne morate ni da brinete za bezbednost ljudi.

Ovakvi animatroni bi, inače, trebalo da nađu svoje mesto u budućim akvarijumima koji su trenutno u izgradnji u Kini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments