Sunday, July 25, 2021
HomeEventiDijasporaNemačka produžila mere, ovo je plan otvaranja

Nemačka produžila mere, ovo je plan otvaranja

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Nemačke dogovorili su u sredu produženje mera zatvaranja do 28. marta uz mnoge mogućnosti otvaranja zavisno o epidemiološkoj situaciji.

„Moramo poduzeti korake, ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unatrag“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel u sredu kasno uveče nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Merkel je naglasila kako Nemačka „ne bezbrižno, ali s nadama“ ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije.

“2021. neće biti kao 2020., sada smo mnogo dalje. Sada imamo vakcine i testove. Vakcina je izlaz iz pandemije”, rekla je Merkel.

Nemačka kancelarka je objasnila kako u prvi plan borbe protiv širenja koronavirusa dolazi vakcinisanje i testiranje.

Ona je najavila i više fleksibilnosti kod vakcinisanja s listama čekanja kako bi što manje termina ostalo neiskorišteno, te vakcinacije i kod porodičnih doktora.

Strategija borbe protiv pandemije se osim na ubrzanom vakcinisanju zasniva i na masovnom testiranju.

“Od sledeće sedmice svakom građaninu Nemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test sedmično na raspolaganju”, rekla je Merkel.

Uslovi za postepeno otvaranje

Nemačka kancelarka je isto tako najavila korake u postepenom otvaranju koji bi zavisili o sedmodnevnoj incidenciji.

Od 8. marta u Nemačkoj su ublažene mere ograničenja privatnih kontakata. Tako bi ubuduće bio moguć susret osoba iz jednog domaćinstva s pet osoba iz nekog drugog domaćinstva. Do sada je bio dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.

U regijama sa sedmodnevnom incidencijom ispod 35, odnosno ako će broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana biti manji od 35, biće dozvoljen susret s osobama iz dva dodatna domaćinstva s najviše deset osoba.

Trgovine smeju otvoriti vrata za mušterije kod incidencije ispod 50. Pri incidenciji iznad 50 dozvoljena je kupovina preko interneta uz mogućnost podizanja robe u samoj trgovini.

Terase restorana i kafića smeju primati goste u slučaju incidencije ispod 50 u trajanju od 14 dana.

Ovisno o incidenciji bitće dozvoljen i rad zooloških i botaničkih vrtova, muzeja, galerija i spomen-područja.

Bez obzira na incidenciju od 8. marta je dozvoljen rad cvećarama, trgovinama za vrtlarske potrebe te biblioteka. Isto tako je od 8. marta ponovo je dozvoljen rad pedikerima kao i vozačkim školama i školama letenja.

Kod svih mera otvaranja koje zavise o incidenciji je uvedena i tzv. „kočnica za nuždu“ koja omogućuje vraćanje mera zatvaranja u slučaju prelaska incidencije iznad vrednosti od 100.

Pravilo o radu od kuće gde god je to moguće je produženo do kraja aprila.

Premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako se radi o “komplikovanim merama, ali merama koje ne ostavljaju prostora za interpretaciju”.

O daljnjim merama predstavnici savezne i pokrajinskih vlada raspravljaće ponovno 22. marta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular