Saturday, May 8, 2021
HomeArhivaNaučnik izumeo putovanje kroz vreme

Naučnik izumeo putovanje kroz vreme

Astrofizičar tvrdi da je napravio veliki pomak u potrazi za putovanjem kroz vreme, izlažući da će naučnici  moći da koriste lasere kako bi putovali u prošlost.

Profesor fizike sa Univerziteta u Konektikatu tvrdi da je napisao teorijsku jednačinu koja će moći da omogući putovanje kroz vreme piše britanski express.

Jednačina se zasniva na opštoj teoriji relativnosti Alberta Ajnštajna koja navodi da je brzina svetlosti, koja iznosi zapanjujućih 299,792,458 metara u sekundi, konstantna u čitavom Univerzumu. Ova brzina ostaje ista čak i ako se posmatrač kreće u odnosu na nju.

Teoretski, to u osnovi znači i da se naša percepcija vremena može promeniti kroz fenomen poznat kao “dilatacija vremena”.

Vremenska dilatacija je razlika u vremenu kada se meri na dva sata.

Zamislite da je jedan od takvih satova postavljen na svemirski brod koji putuje brzinom svetlosti ili približno tome, a drugi je ostao na Zemlji.

Kada svemirski brod dostigne brzinu svetlosti, vreme je relativno odvojeno u odnosu na sat na Zemlji i u svemirskom brodu.

Kako je brzina svetlosti konstantna za obe strane, čini se da se vreme na raketi kreće mnogo sporije, što znači da bi, kad se raketa vrati na Zemlju, moglo da prođe hiljade godina.

Iako su ove teorije fizičari generalno prihvatili za vremenska putovanja u budućnost, vraćanje u prošlost ne bi bilo moguće na osnovu njih.

Međutim, astrofizičar Ron Malet rekao je za CNN da stručnjaci pomoću lasera ​​mogu “da saviju” prostor-vreme, omogućujući vremensko putovanje u prošlost.

Dr Malet je rekao: „Ukratko, Ajnštajn je rekao da na vreme može uticati brzina.

„Ispostavilo se da mi je razumevanje lasera ​​na kraju pomoglo u mom nastojanju da razumem kako bih mogao da pronađem potpuno nov način za osnovu vremeplova.

„Proučavanjem tipa gravitacionog polja, koje je proizveo prstenasti laser, shvatio sam da bi to moglo da dovede do novog načina sagledavanja mogućnosti vremenske mašine zasnovane na kružnom snopu svetlosti“.

“Na kraju bi kružni snop laserskih izvora mogao da deluje kao svojevrsna vremenska mašina i prouzrokuje iskrivljenje vremena koje će nam omogućiti da se vratimo u prošlost”.

Međutim, kao i kod većine slučajeva putovanja vremenom, ono dolazi sa prilično jakim paradoksom koji naučnici za sada nisu u stanju da razumeju.

Prema teoriji dr Maleta, mogli biste se vratiti samo do tačke u kojoj je vremeplov uključen.

Rekao je: „Možete da pošaljete informacije nazad, ali možete da je pošaljete natrag samo do tačke u kojoj ste uključili mašinu“.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments