Tuesday, November 24, 2020
Home Arhiva Naučnici potvrdili – novi zubi kod odraslih mogu izrasti za 9 sedmica

Naučnici potvrdili – novi zubi kod odraslih mogu izrasti za 9 sedmica

I sama pomisao gubitka zuba može biti zastrašujuća, ali to je nažalost stvar s kojom se mnoge odrasle osobe suočavaju. Više od četvrtine odraslih osoba izgubi sve svoje zube do 74. godine.

Stomatološki implantati mogu biti rešenje problema, ali mogu biti jako neugodni pogotovo ako se ne prilagode ustima. Međutim, nova tehnika može pomoći ljudima da im izrastu novi zubi za samo 9 sedmica i to uz pomoć vlastitih matičnih ćelija, piše Bright Side.
Naime, prema magazinu Journal of Dental Research, istraživači su izveli eksperiment na 22 štakora. Nakon što su faktori rasta implantovani u usta štakora, novi koštani materijal regenerisan je i integrisan unutar devet sedmica. Prema istraživačima, ovo je prvi put da se ovakve strukture regenerišu u živom organizmu.
Ukoliko se ovaj tretman pokaže uspešnim biće to jedan od najuspešnijih medicinskih poduhvata, ali i isplativije rešenje za pacijente koji sebi ne mogu priuštiti zubne implantate.
Za sada su nažalost zubni implantati jedina dobra zamena koja može pomoći ljudima koji su izgubili zube. Implantati mogu biti bolni, zahtevaju dug proces izlečenja i često se ne prilagođavaju starenju usta, što može uzrokovati da implantat potpuno propadne.
Međutim, ova nova alternativa bi uskoro mogla postati stvarnost. Univerzitet Columbia koji je izvršio ova istraživanja podneo je patentne prijave za ovu novu tehnologiju i traži načine kako učiniti proces komercijalno dostupnim.

 

- Advertisment -

Most Popular

Ostavila sve u čudu: Najlepša žena na svetu neprepoznatljiva u ovom izdanju! (FOTO)

Iako smo navikli da je vidimo na značajnim dešavanjima vidimo u tip top izdanjima, američka manekenka Bela Hadid u...

Princ Hari i Megan više nemaju gde da se vrate: Evo ko se uselio u njihovu rezidenciju u Londonu!

Kada bi princ Hari i Megan Markl poželeli da se vrate u London, bar na kratko, trebalo bi da potraže novi dom za svoju tročlanu porodicu. Naime,...

Najlepši pokloni za praznike

Božićni praznici su pred vratima i ovo neće biti Božić kakvog ga pamtimo unazad sto godina. Ovaj Božić će biti sasvim drugačiji....

Chupa bend

Satirom i parodijom u borbi protiv anomalija u društvu

Recent Comments