Tuesday, June 22, 2021
HomeArhivaNaučnici potvrdili – novi zubi kod odraslih mogu izrasti za 9 sedmica

Naučnici potvrdili – novi zubi kod odraslih mogu izrasti za 9 sedmica

I sama pomisao gubitka zuba može biti zastrašujuća, ali to je nažalost stvar s kojom se mnoge odrasle osobe suočavaju. Više od četvrtine odraslih osoba izgubi sve svoje zube do 74. godine.

Stomatološki implantati mogu biti rešenje problema, ali mogu biti jako neugodni pogotovo ako se ne prilagode ustima. Međutim, nova tehnika može pomoći ljudima da im izrastu novi zubi za samo 9 sedmica i to uz pomoć vlastitih matičnih ćelija, piše Bright Side.
Naime, prema magazinu Journal of Dental Research, istraživači su izveli eksperiment na 22 štakora. Nakon što su faktori rasta implantovani u usta štakora, novi koštani materijal regenerisan je i integrisan unutar devet sedmica. Prema istraživačima, ovo je prvi put da se ovakve strukture regenerišu u živom organizmu.
Ukoliko se ovaj tretman pokaže uspešnim biće to jedan od najuspešnijih medicinskih poduhvata, ali i isplativije rešenje za pacijente koji sebi ne mogu priuštiti zubne implantate.
Za sada su nažalost zubni implantati jedina dobra zamena koja može pomoći ljudima koji su izgubili zube. Implantati mogu biti bolni, zahtevaju dug proces izlečenja i često se ne prilagođavaju starenju usta, što može uzrokovati da implantat potpuno propadne.
Međutim, ova nova alternativa bi uskoro mogla postati stvarnost. Univerzitet Columbia koji je izvršio ova istraživanja podneo je patentne prijave za ovu novu tehnologiju i traži načine kako učiniti proces komercijalno dostupnim.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments