Thursday, May 13, 2021
HomeArhivaNARGILA OPASAN TREND MEĐU MLADIMA

NARGILA OPASAN TREND MEĐU MLADIMA

Druženje u nargila barovima postalo je trend među mladima u svetu, a brine što kafića s nargilama ima sve više, posebno u blizini škola.

Istraživanja su pokazala da je devet odsto osnovaca, uzrasta od 13 do 15 godina, probalo nargilu, kao i svaki treći srednjoškolac.

Mladi, ali ni njihovi roditelji, nisu ni svesni koliko je aromatizovani duvan koji puše štetan za zdravlje i kakve sve posledice mogu da nastanu. Iz Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju da se tokom “jedne sesije” pušenja nargile, u organizam unesu štetne materije kao da je popušena kutija cigareta.

O štetnosti nargila ne govori dovoljno, iako su urađene mnoge naučne studije koje to potvrđuju.Navodi se da je u pojedinim zemljama zabranjena upotreba nargila, kada je zabranjena upotreba duvana u zatvorenim prostorijama.

FOTO: PIXABAY.COM

Velika je zabluda da su nargile manje štetne od duvana ili cigareta.

Nargila, je napravljena  tako da iznad duvana koji se koristi za pušenje postoji aluminijumska foliji u kojoj je ugalj koji se zagreva, te da dim koji se uvlači u pluća sadrži produkte sagorevanja i duvana i uglja.

Rizik je mnogo veći jer usled direktne upotrebe duvana i porasta ugljen monoksida može doći do akutnog nadražaja disajnih puteva, grla ždrela, ubrzanog rada srca, pa čak i do gubitka svesti.

Upotrebe nargila kod mladih su, na neki način, ulazna karta za kasnije korišćenje cigareta i drugih duvanskih proizvoda. To je veoma opasno jer se u najranijoj mladosti stvara zavisnost.

FOTO: PIXABAY.COM

Dodatnu opasnost predstavlja i to što mladi dok puše nargilu uglavnom koriste isti usnik, što predstavlja mogućnost prenosa mnogih infekcija, kao što su razne virusne infekcije, herpes na usnama, čak i tuberkuloza.

Upozorava da je posebno opasno to što se ne kontroliše sadržaj duvana koji se stavlja u nargile, te se dešava da se privatno uveze iz nekih drugih zemalja bez ikakve kontrole, tako da se ne zna šta se u njemu nalazi

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments