Thursday, May 13, 2021
HomeArhivaNajlepši hrišćanski praznik

Najlepši hrišćanski praznik

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. Kod hrišćana ovaj praznik se vezuje za najlepše verske običaje i obrede koji su se održali i danas, mada delimično promenjeni.

Dan uoči Božića se zove Badnji dan. Naziv je dobio po Badnjaku koji se tog jutra seče, a uveče unosi u kuću. U gradskim sredinama se Badnjak kupuje na pijacama ili ulici.

Od svih praznika tokom godine, kao i raznovrsnih i lepih običaja koji ih prate, Badnji dan se izdvaja po načinu svetkovanja.

Kao što je krsna slava osobeni i prepoznatljivi znak za Srba, tako je i Badnjak naročita srpska običajna odlika. Posle Badnjaka, u kuću se unosi slama koja se posipa po celoj kući. Domaćica preko nje stavlja razne slatkiše, sitne poklone i igračkice koje deca traže i pijuču kao pilići. Slama simbolizuje slamu u pećini na kojoj se Hristos rodio. Badnjak se stavlja na ognjište, ali pošto ognjišta više nema, stavlja se pored šporeta ili peći. U gradskim sredinama se  stavlja pored pečenice.

Običaj je da rano ujutru, prvo položajnik dolazi u domaćinovu kuću i pozdravlja ga sa “Hristos se rodi”. Na to domaćin odgovara:  “Vaistinu se rodi”.
Česnica je posebna vrsta hleba za koju se smatra da je dobila ime po tome što se mesi za čest (čast) Isusa Hrista, ili što se lomi na česti – onoliko delova koliko u domu ima ukućana.”Vaistinu se rodi”. Zatim položajnik prilazi ognjištu, džara vatru, posipa kuću žitom i parama sa željom da u njoj cele godine bude zdravlja, sreće i berićeta. Položajnik ostaje kao gost u kući domaćina. Domaćica mu sprema kolač, a domaćin daruje novcem, ili kakvim prigodnim poklonom.

Rano ujutru na Božić se ide u crkvu. Obilaze se najbliži rođaci, i toga dana je obično cela porodica na okupu. Pored sveće koju pali domaćin, domaćica iznosi česnicu koja se lomi na komade i namenjuje domu, domaćinu, položajniku, domaćici, deci i putniku namerniku. U česnicu se stavlja novčić. Onaj ko ga dobije u svom komadu – treba da ga čuva, jer je to znak njegove sreće.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments