Thursday, August 5, 2021
HomeOsa newsMračna strana Italije

Mračna strana Italije

U uslovina apsolutnog siromaštva tokom 2020. godine živelo je oko 5,6 miliona Italijana, odnosno 9,4% stanovništva, od čega su 1,3 miliona mlađi od 18 godina.

Nacionalni statistički institut (Istat) saopštio je da se broj osiromašenih domaćinstava povećao sa 6,4% 2019, kada je uveden oblik osnovnog dohotka, na 7,7% prošle godine. To znači da je 2020. godine bilo dva miliona osiromašenih domaćinstava, za 330.000 više.

Još 2,6 miliona porodica (11,4%) je živelo ispod linije relativnog siromaštva, saopšteno je 16. juna, prenosi Euraktiv.

Procenat maloletnika koji su živeli u apsolutnom siromaštvu povećan je za godinu dana sa 11,4% na 13,5%.

Iako je broj siromašnih porodica povećan, mere koje je vlada uvela za suzbijanje posledica pandemije kovida 19 pomogli su da se ograniči uticaj krize na njih.

Siromaštvo se više povećalo na severu zemlje, gde su veći troškovi života, mada je u apsolutnom smislu jug teže pogođen.

Sekretar najvećeg italijanskog sindikata CGIL Mauricio Landini izjavio je da se siromaštvo povećava jer je neko siromašan čak i ako radi i da je nesigurnost posla prevelika.

Prema ranijem istraživanju, većina Italijana mlađih od 35 godina zarađuje manje od 10.000 evra godišnje, a polovina njih i dalje živi s roditeljima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular