Friday, June 18, 2021
HomeArhivaMonsanto jeziv gospodar života i smrti

Monsanto jeziv gospodar života i smrti

Svi ste nekada negde čuli za kompaniju Monsanto i ukoliko ste samo malo zašli ispod površine verovatno ste brzo uvideli da je ova kompanija jedna od najzloglasnijih priča današnjice. Genetski modifikovana semena, razni eksperimenti, korištenje izuzetno otrovnih herbicida samo su kap u moru svega onog čime se Monsanto bavi.

Pre nekoliko godina Monsanto se udružio sa nemačkom farmaceutskom kompanijom Bayer, ali već 2018 njihove akcije pale su za više od 10 odsto.

Pad je usledio nakon što je kalifornijski sud naložio Bajerovoj podružnici, Monsantu, da isplati 289 miliona dolara odštete.

Sud je proglasio Monsanto krivim po tužbi da njegovo sredstvo za uništavanje korova na bazi glifosata, uključujući brend “roundup”, izaziva kancer. Dvejn Džonson (46), baštovan i domar u jednoj američkoj školi, dobio je odštetu, nakon što je tužio kompaniju za obolevanje od kancera i za neobaveštavanje o izlaganju opasnoj supstanci po zdravlje.

Postupak protiv Monsanta, koji je prešao u ruke Bayera za 63 milijarde dolara, samo je jedan “u moru” od preko 5.000 sličnih slučajeva širom SAD.

U Evropi, Evropska komisija je u decembru 2018. obnovila dozvolu za korišćenje glisofata uprkos intenzivnoj debati o njegovoj bezbednosti, iako su Nemačka i Francuska preduzele korake da blokiraju korišćenje tog herbicida za uništavanje korova.

“Monsanto je skrenuo sa puta te maltretirao i borio se protiv nezavisnih istraživača… oni su se borili protiv nauke,“ rekao je sudu advokat Brent Visner.

Tužba se centrira na glifosat, najčešće korišćeni herbicid na svetu, sa kojim je Monsanto počeo da reklamira Roundup 1974. godine, predstavljajući ga kao tehnološki proboj koji bi mogao da ubije skoro svaki korov bez nanošenja štete ljudima ili životnoj sredini.

Međutim, tokom godina su studije pokazale suprotno, a 2015. godine, međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svetske zdravstvene organizacije je klasifikovala glifosat kao “verovatno kancerogen za ljude.“

Roundup proizvodi su registrovani u 130 zemalja i odobreni za upotrebu na više od 100 useva, a glifosat je pronađen u hrani, raznim izvorima vode , i u urinu poljoprivrednih radnika i drugih. Nekoliko zemalja ima politike koje zabranjuju ili ograničavaju prodaju i upotrebu glifosata.

Pored ovog skandala Monsanto se bavi i genetskim modifikovanjem hrane. Genetsko uređivanje hrane se dešava kada naučnici uklone deo DNK biljke ili semena i zamene ga bakterijama ili patogenima koji u normalnim uslovima nikada ne bi na takav način izrasli u prirodi.

Apsolutno ni jedna nauka ne dokazuje da je to bezbedno za ljude, tako da bilo ko ko konzumira genetski modifikovane namirnice igra ruski rulet sa svojim zdravljem.

Monsanto je uspeo da brendira svoja najnovija “naučna čudovišta” koja rastu iz “Crispr“ genetskog uređivanja tokom laboratorijskog eksperimenta kao “najsavremenija tehnologjia,“ iako su se prošli GMO eksperimenti (kao sa BT kukuruzom i Roundup Ready usevima) u potpunosti okončali, uzrokujući rak, anksioznost, depresiju i otkazivanje bubrega kod testiranih laboratorijskih životinja.

Ukoliko ste zainteresovani za preduzimanje zdravstvenih rizika, možete probati eksperimentalne jagode sa ukusom breskve, paradajz bez semenki, pečurke koje ne tamne, i ultra slatke jagode.

Kada su nezavisni naučnici istražili kako ubacivanje gena bakterija u proizvode utiče na zdravlje životinja, rezultati su bili zastrašujuće šokantni, ali Monsanto tada iskrivljuje sopstvena istraživanja da sakrije ove činjenice, a onda pridobije sve svoje pristalice da loše govore o svim suprotnim istraživanjima.

Ovo se dešava decenijama, još otkako su GM kukuruz i soja po prvi put kreirani u laboratoijama i uzgojeni na američkom tlu sredinom 1980-ih godina.

Crispr tehnologija uređivanja gena nije ni slična tradicionalnim tehnikama uzgoja, iako Mosnanto tvrdi suprotno.

Tradicionalne poljoprivredne tenike iz prošlosti su jednostavno zadržavale semena svojih najboljih proizvoda kako bi uzgojili željene osobine. Sada naučnici za Monsanto uzgajaju hranu koja sadrži toksine koji ubijaju korov i bube, tako da oni mogu prskati te useve sa još više hemijskih toksina na poljima, a oni neće umreti.

To znači da čak i ako dobro operete te proizvode kada dođete kući, vi i dalje jedete hemikalije koje uzrokuju rak i koje izazivaju demenciju.

Monsanto je do sada uložio milijarde dolara u svoju kompaniju koja stvara Frankenštajn hranu, nazvanu Pairwise, sa ciljem promene strukture biljnih grana i kontrole biljnih proteinskih “prekidača“ koje naučnici mogu uključiti ili isključiti putem genetskog uređivanja.

To je sve visoko eksperimentalno i nije urađeno nikakvo istraživanje ili testiranje da bi se videlo da li je ovo uopšte bezbedno za ljudsku upotrebu. Plus, s obzirom da Monsanto u suštini upravlja sa FDA i EPA, nikakvi testovi neće biti urađeni po pitanju uticaja na ljude ili životnu sredinu.

Unutar podmuklih laboratorija u Tropic Biosciences u Norviču, jezivi naučnici mutiraju semena i menjaju “životni kod“ dok tvrde da rešavaju poljoprivredne probleme. Uređivanje gena može potrošačima doneti mnoštvo zdravstvenih noćnih mora, uključujući i nove ekstremne alergijske reakcije.

Usevi takođe mogu početi spontano da mutiraju na poljima, šireći se i pustošeći organske useve a, Crispr usevi takođe mogu postati potpuno bez hranljivih sastojaka.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments