Sunday, October 25, 2020
Home Arhiva Milioni građana EU ne mogu da prežive ni dva meseca bez prihoda

Milioni građana EU ne mogu da prežive ni dva meseca bez prihoda

Prema istraživanju koje je sproveo Institut “Bruegel” iz Brisela, milioni građana Evropske unije ne bi mogli da prežive ni dva meseca bez prihoda.

Bez pomoći države ne bi mogli da podmire osnovne životne troškove jer za to nemaju dovoljnu količinu ušteđevine, prenosi portal Klix.

Međutim, u rezultatima istraživanja navodi se da je najteža situacija u Hrvatskoj, gde 18 posto građana ne bi imalo dovoljno novca za hranu i režije ukoliko bi im se mesečni prihodi prepolovili. Ovakvih slučajeva je oko 2 posto.

Istraživanje su vodili Catarina Midões i Mateo Seré, te su došli do zaključka da bi oko 400.000 hrvatskih građana samo jedan mesečni prihod doveo na rub siromaštva.

Osim toga, naveli su i kako 69 posto Hrvata nema ušteđevinu uz pomoć koje bi dva meseca mogli normalno da žive. Jedina država koja je članica EU, a u kojoj je situacija gora nego u Hrvatskoj je Litvanija, gde je 71 posto onih koji ne bi mogli da žive od svoje ušteđevine.

Nešto bolja od Hrvatske je Slovenija, u kojoj procenat građana koji se ne mogao osloniti na ušteđevinu iznosi 58. S druge strane, Malta i Austrija imaju samo deset posto ovakvih slučajeva.

Letonija i Slovenija broje osam posto onih koji su zavisni od redovnih primanja, Grčka pet posto, Austrija i Finska nešto više od nula posto.

Prema rezultatima istraživanja, njihov život se ne bi značajno promenio ukoliko bi im puni iznos plate bio prepolovljen na dva meseca.

Zaključak istraživanja jeste da su građani bogatijih zemalja mnogo manje zavisni od državnih nadoknada (novcu koji je u poslednjih nekoliko meseci izdvojen kako bi se pomoglo onima koji su doživeli značajan gubitak u prihodima zbog pandemije koronavirusa).

- Advertisment -

Most Popular

Zašto parovi najčešće odlaze na terapiju tokom oktobra?

Kada stvari krenu naopako, terapija postaje jedno od rješenja za brojne parove, koji žele da ljubavi pruže novu šansu.

Sara Džesika Parker: Keri Bredšo me je upropastila

Glumica Sara Džesika Parker nije bila previše iznenađena kad je čula da je određeni procenat publike, uprkos odavno završenom snimanju serije “Seks...

Gucci prodaje poderane najlonke, cijena prava sitnica

Modna kuća Gucci ponovno je na udaru kritika nakon što su predstavili novi model najlonki koji je dizajniran tako da izgleda kao...

Ana Vintur se razvodi od milionera nakon 16 godina braka

Urednica magazina “Vogue” Ana Vintur i milioner Šelbi Brajan odlučili su da stave tačku na svoj 16 godina dug brak.

Recent Comments