Friday, June 18, 2021
HomeOsa newsPolitikaMerkel: "Dodatni dani praznika su bili moja greška, oprostite!"

Merkel: “Dodatni dani praznika su bili moja greška, oprostite!”

Zapravo se to još nije dogodilo: samo nakon jednog dana je kancelarka povukla odluku potpunog lockdowna preko uskrsnih blagdana. No u Bundestagu zastupnicima opozicije nije bila dovoljno samo izvinjenje.

 Nakon velikog nezadovoljstva privrede, ali i kritika medija i opozicije, nemačka kancelarka Angela Merkel je održala još jedan virtualni sastanak s čelnicima vlada nemačkih pokrajina i odmah izjavila kako odustaje od namere da sledeći četvrtak i subotu prije Uskrsa proglasiti danima mirovanja.

Makar je već bilo planirano i da kancelarka tog popodneva odgovara zastupnicima Bundestaga o merama za suzbijanje pandemije, odmah po sastanku je održala i konferenciju za novinare gde su se takođe čule reči kakve još nismo čuli od Angele Merkel: priznala je kako je odluka o tim danima mirovanja donesena u noći s ponedeljka na utorak bila donesena “u najboljoj nameri”, ali je “bila greška” i kako bi u tako kratkom roku, čak i ako bi bili uvedeni, jedva bili odgovarajuća mera za suzbijanje širenja virusa u ovom trećem valu pandemije.

Isto tako neočekivano, Merkel je izjavila kako je to bila greška i kako je spremna ona sama, već po svojoj dužnosti, preuzeti punu odgovornost što je tako uznemirila i građane i privredu. Zbog toga se ispričala, ali je i izrazila uverenje kako će uz pomoć onih koji je podržavaju, uspeti preokret u širenju virusa i ova pandemija biti zaustavljena.

Virtualna konferencija kancelarke s čelnicima pokrajinaI jutros je kancelarka održala konferenciju s čelnicima pokrajina, ali baš je to problem koji ističu zastupnici Bundestaga: kad će konačno kancelarka njima, izabranim predstavnicima nemačkog naroda i najvišem političkom telu u zemlji, predstaviti nekakav dugoročni koncept suzbijanja pandemije?

Je li parlament samo “za ukras”?

Na početku obraćanja Bundestagu kancelarka je uglavnom tek ponovila što je saopštila medijima nakon sastanka s predsednicima pokrajinskih vlada. No pre svega zastupnicima opozicije to nije bilo dovoljno: predstavnik AfD-a je postavio pitanje, hoće li onda svoju odgovornost zbog pogrešne odluke – ali i zbog neuspešne borbe protiv pandemije u Nemačkoj  postaviti i pitanje poverenja Bundestaga njoj i njenoj vladi?

Makar je to pitanje ostalo bez posledica, čitav niz političara drugih stranaka opozicije se okomio na način kako se uopšte donose odluke o suzbijanju pandemije – čak i da se sad ne spominje kako sad priznaje da je jučerašnja odluka bila i pogrešna: iza zatvorenih vrata, in Nacht und Nebel Aktion (u akciji po noći i magli) kako se izrazio političar Liberala Marco Buschmann, samo ona i predsednici vlada saveznih pokrajina. Bez parlamenta, bez javnosti, nego odednom i preko noći su nove odluke na stolu.

Još jednom je zapravo ponovila ovaj prigovor i predsednica kluba zastupnika Zelenih Katrin Göring-Eckhard: kad će konačno parlament raspravljati i onda odlučiti o dugoročnom planu kako suzbiti pandemiju, a ne samo ovako slušati kancelarku što čini. Jer čak i to je kancelarka učinila poslednji put još pre Božića.

Zaštitna maska na livadi pred zgradom ReichstagaO koroni se kancelarka uopšte obratila zastupnicima još pre Božića. To joj zastupnici ne mogu oprostiti – a i građanima je već dosta.

“Planska privreda” protiv pandemije – očito ne funkciše

Tu je kancelarka uvek iznova ukazivala na mere koje se poduzimaju i na koncu i kad je već postala nestrpljiva, na tehničko pitanje odgovorila da se odluke trebaju donositi brzo, samo na nivou predsednika savezne i pokrajinskih vlada koji su i ovlašteni donositi odluke. Upozorila je i kako zastupnici u parlamentima pokrajina takođe protestvuju zbog takvog načina donošenja odluka, ali kako se treba brzo reagovati na nove i nepovoljne podatke o broju novozaraženih.

No kancelarka je ostala dužna zastupnicima Bundestaga odgovor, šta zapravo uopšte još planira osim više testiranja građana i čekanja da značajniji deo stanovništva primi vakcinu. Čak i kod testiranja i na prigovore zastupnika kako testova jednostavno nema dovoljno, na primer u školama i vrtićima je kancelarka odgovorila kako njena vlada ne može nadzirati baš sve, uključujući i narudžbe testova za više hiljada škola u Nemačkoj.

Prazan centar za cjepljenje u KölnuVakcinisanje se odvija neoprostivo sporo – s kobnim posledicama i za zdravlje građana, ali i za njihovo raspoloženje i poverenje u vladu kancelarke Merkel.

“Mislite li da još uživate poverenje?”

Predsjednik kluba zastupnika Levice Dietmar Bartsch je ipak bio nezadovoljan i izvinjenjem kancelarke i njenim objašnjenjem: on upozorava kako ovakva nevešta politika u suzbijanju pandemije kad se i nakon godine dana od pojave virusa još ne vidi kraja zabranama i restrikcijama, za mnoge građane Nemačke već postalo “neizdrživa”. Kancelarka bi trebala prestati računati samo na podršku svoje stranke i koalicijskog partnera, nemačkih socijaldemokrata, nego konačno predstaviti plan “dosledne borbe protiv pandemije”. A to može proći samo ako kancelarka uživa podršku i čitavog parlamenta što je, ponovio je Bartsch, i nakon ove rasprave u Bundestagu osnova demokratije.

Kancelarka je na pitanja zastupnika u Bundestagu odgovarala nešto duže od sat vremena i čulo se malo pitanja o konkretnim merama. Jedno od njih je bilo na primer o nelogičnosti da porodice smeju slaviti Uskrs kod kuće, ali ne smeju iznajmiti kuću za odmor gde bi takođe bili sami. I tu se kancelarka pre svega pozvala na smisao ovih mera, a to je što je više moguće smanjiti kontakte. No kod svih ostalih problema – uključujući i vakcinisanje građana i nedostatak vakcina – ona i njena vlada čine sve što mogu i kako znaju, rekla je Angela Merkel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments