Tuesday, June 22, 2021
HomeArhivaMeksička ulična hrana

Meksička ulična hrana

Meksička street hrana je jedna od najboljih na svetu. Veoma malo se menjala tokom vekova, ali ulična hrana i dalje igra veliku ulogu u dnevnom meksičkom životu. U glavnom gradu, Mexico Cityju, hiljade štandova  i taquerias prodaju tamales quesadillas, elote (pečeni kukuruz na klipu), chapulines (pečeni skakavci) i još mnogo toga. Međutim, raznolikost zaista može biti neodoljiva.

Tamales

Na uglu Río Lerma i Río Danubio u Cuauhtémocu možete pronaći Tamale.  Ovi tradicionalni meksički doručci, koji su doslovno značili “zamotan u list”, bili su najpre spremani za azteška i Mayanska plemena. Džepovi masa (vrsta škroba od kukuruznog testa) popunjena slatkim ili ukusnim nadevima, umotana u listove banana ili kukuruza, a zatim kuhana na pari. Omot svakako trebate ukloniti pre jela.

Tortilje

Broj dva a tortillería. Tortillas, vrsta tankog testa od finog mlevenog kukuruza, glavni je deo meksičke kuhinje  stotinama godina.  Kažu da su najbolje tortilje  između Río Lerma & Río Panuco u Cuauhtémocu, gde se proda i do 800 kilograma tortilja dnevno, a koštaju samo 12 dolara po kilogramu.

Jugo (sveži sok)

Sokovnice su posvuda u glavnom gradu i kreću se od mobilnih kolica koje poslužuju sveže narezane naranče do kioska koji prodaju samo sokove. Opcije sokova idu od pojedinačnog voća do složenijih. Jedan od najpoznatijih je  jugo verde (zeleni sok), kombinacija jabuke, celera, peršuna i sveprisutnog meksičkog kaktusa.

Ako bolje pogledate neće vam promaći ni quesadillas i tlacoyos .

Quesadillas tradicionalno uvek sadrže sir. Čak i ukusniji od njih su tlacoyos, To su spljoštene lepinice napunjene sirom, fava pasuljem ili refried pasuljem, a zatim nadopunjene raznim ukrasima, uključujući meksički kaktus, kiselo vrhnje i korijander.

Chilli Voće

Kao i kod velikog broja voća i povrća u Meksiku,  mango se preliva sokom limete i posipa prahom chillija. Zašto? Zato što je ukus tako dobar!

Burritos

Ovo je tradicionalna hrana severnog Meksika. Najbolje je da probate burtitos sa tortiljom od brašna napunjenom gljivama, biberom i sirom. Uz to nikako ne propustite i fantastičnu salsu.

Tacos al pastor

Dovoljno je reći najpopularniji takos u Meksiku. Priprema se slično kao kebab. Debele trake  svinjetine odrezane sa ražnja stavljene na kukuruznu tortilju navodno su nastale dvadesetih godina dolaskom libanonskih i sirijskih imigranata u Meksiko. Toping uključuje luk, seckani cilantro i ananas.

Savjeti za odabir ulice za snack

  • Potražite mesta s mnoštvom koja čeka da se poslužuje. Gde god djeca i radnici jedu, obično je posebno dobro.
  • Pobrinite se da štand izgleda čisto i da, ko god obrađuje novac, takođe ne priprema hranu.
  • Ako miriše, dobro je.
  • Nemoj ići kasno! Sve dobre zalihe se rasprodaju već rano ujutro i onda se zatvaraju.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments