Thursday, June 17, 2021
HomeArhivaMalmo grad koji vredi posetiti

Malmo grad koji vredi posetiti

Treći najveći švedski grad je Malmo sa 272.000 stanovnika. Nalazi se na jugu zemlje u pokrajini Skanen i preko oresundskog mosta i tunela direktno je spojen sa Kopenhagenom u Danskoj. Veoma se razvio u zadnjih petnaestak godina, a posebno je očaravajuć u vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Od ružnog pačeta, postao je prava lepotica sa mnoštvom turističkih zanimljivih trgova, zgrada, parkova, plaža. Teško da se može obići za jedan dan. Malmo ima svoj aerodrom, mada se daleko veći broj letova nudi preko danskog aerodroma, odakle se stiže polusatnom vožnjom vozom. To je grad biciklista, gdje 40% stanovništva ide na posao ili u školu biciklom, bilo da je sunce ili kiša. Stoga ne čude veliki parkinzi za bicikle uz železničke i autobusne stanice, na trgovima i ulicama, kao i veliki broj biciklističkih staza.
Oresund
Preko oresundskog kanala između Danske i Švedske izgrađen je 2000. godine najduži most Evrope i pravo arhitektonsko čudo. Most je dug 8 km i nose ga nategnute sajle razapete između dva stupa visine po 204 metra. Most je na dva sprata. U donjem prolaze dva koloseka pruge a na gornjem autocesta. Nakon toga cesta i pruga 4 km idu preko uskog otočića, a onda odlaze ispod mora tunelom sljedeća 4 km. Cijena prelaska autom je 48€, ali za one koji često prelaze je mnogo niža. Svakih dvadeset minuta ga prelazi voz koji spaja Kopenhagen i Malmo. Mnogo kraći most od 4,5 km se trebao graditi na najužem delu  tesnaca, 70 km sjevernije između Helsinborga i Helsinbora u Danskoj. Ipak je pobedila struja da je bolje spojiti dva veća grada bez obzira na cenu koštanja.

Hyllie
Prva stanica voza je u novom delu grada Hyllie. Tu je izgrađen Emporia, jedan od najvećih shopping centara Skandinavije. Mogu se naći i neki nama nepoznati brandovi severa Evrope ili uživati u nekom od restorana i kafića. Pored njega je nova sportska dvorana Malmo Arena koja može primiti do 15.500 gledalaca. Celi taj deo se ubrzano gradi modernim zgradama.

Železnička stanica
Malmö centralstation izgrađena je od cigle 1856.godine i sa novim delom od stakla. Pored nje je bela zgrada sa tornjem autobukne stanice, a prekoputa stara zgrada berze, koja je sada kongresni centar. U sklopu nje je informativno toristički centar, gde se može dobiti sve za obilazak grada, od mapa do saveta. Straga prema moru je zanimljiva zgrade pošte i veliki parking. Dalje se nastavlja kompletno igrađen novi deo grada na prostoru starih brodogradilišta i inustrijskih postrojenja. Grad je ispresecan sa nekoliko kanala spojenim sa morem, pa je baš tu moguće se ukrcati za jednosatni obilazak grada malim brodićima bez krova (Rundan boat tour).
Katedrala
Sa kanala se vidi visoki crkveni toranj. Katedrala Sankt Petri Kyrka impozantna je građevina od cigle sa visokim šiljatim zvonikom i tornjevima. Smatra se da je to najstarija građevina u gradu, podignuta početkom 14.veka. Unutrašnjost spartanski bela u duhu same protestanske crkve, sa nekim vrednim umetničkim delima sakralne umetnosti. Unutra se održavaju i koncerti. Par koraka dalje je još jedna zanimljiva crkva. Caroli kyrka zanimljiva crveno bela kombinacija.

Sve u svemu Malmo je grad u kojem zaista imate šta da vidite, sam centar odiše evropskim duhom I užurbanošću dok je okolina klasično skandinavskog tipa života.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments