Thursday, May 13, 2021
HomeMagazinLoše vijesti za kralja Willem-Alexandera i kraljicu Maxímu

Loše vijesti za kralja Willem-Alexandera i kraljicu Maxímu

Holandski kraljevski par neće imati miran san. Nakon pandemije korone i gubitka popularnosti, sada opet dolaze loše vesti. Ovaj put iz politike.

  1. godina jedva da je započela kad kralj Willem-Alexander (53) mora ispuniti neugodan zadatak: premijer Mark Rutte (53) uručio mu je ostavku iz svog kabineta. Ustav zahteva da monarh imenuje, razrešava i priseže sve ministre vlade i državne sekretare. Ali šta se trenutno događa u Holandiji?

Poreske vlasti pogrešno su optužile hiljade roditelja za krađu subvencija za brigu o deci. Iznosi su vraćeni. Rezultat: Mnoge pogođene porodice naišle su na finansijske poteškoće. Parlamentarna istraga otkrila je pritužbu i, prema “Spiegelu”, zaključila je da su roditelji bili “neviđena nepravda”. Vlada premijera Ruttea preuzela je odgovornost – i podnela ostavku.  Sledeći parlamentarni izbori u Holandiji zakazani su za 17. mart. Tada će se Mark Rutte ponovo kandidovati za premijera i, prema predviđanjima, trebao bi imati dobre šanse. Ipak, poverenje u politiku ponovo je poljuljano.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments