Friday, June 18, 2021
HomeZdravljeKupovno mleko ima samo 2 odsto badema

Kupovno mleko ima samo 2 odsto badema

Reklamira se kao zdrava zamena za kravlje mleko, ali kupovno bademovo mleko u većini slučajeva je sve, samo to ne.

Svi znamo da su bademi nutritivo bogato koštunjavo voće, pa je logično da se njihovim mikanjem dobija podjednako bogat napitak. Za kućnu radinost – tačno! Za mnoga mleka koja se prodaju u prodavnicama – netačno!

Bademovo domaće mleko sadrži bademe i vodu i ima zdrave omega 3 masne kiseline, proteine kao i nezasićene masne kiselin, ali i vitamine i minerale kao što su: vitamini E i B6, mangan, selen, magnezijum, kalcijum, gvožđe, kalijum, cink, vlakna, fosfor i flavonoidi.

Bademovo kupovno mleko sadži vodu, šećer, bademe, ali samo 2,3 odsto badema, tri kalcijum fosfat, morska su, karuba gumu, gelan gumu, suncokretov lecitin i vitamine – riboflavin, cijanokobalamin, d-alfa-tokoferol, ergocalciferol.Dok u porciji badema ima 160 kalorija, šolja kupovnog mleka ima samo 30. Takođe, šaka badema ima 14 grama masti i šest grama proteina, dok šolja ima samo 2,5 grama masti i jedva gram proteina, što obesmišljava postpjanje ovakvog napitka. To znači da biste popili proteina koliko ih ima u šaci badema, morali biste da popijete čitav karton ovog preskupog mleka. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments