Saturday, May 8, 2021
HomeArhivaKroz objektiv Elene Rakočević: Cheb Khaled ponovo na vrhu muzičke scene

Kroz objektiv Elene Rakočević: Cheb Khaled ponovo na vrhu muzičke scene

Cheb Khaled alžirski je pevač, muzičar i tekstopisac. Žanrovski, Haled se smatra „kraljem rai muzike”, muzičkog pravca specifičnog za Alžir u kom se kombinuju elementi tradicionalne arapske, berberske i južnoevropske muzike. Poznat je i kao muzičar koji izvodi još i pop, pop-folk, bluz i džez muziku, ali i kao multiinstrumentalista koji svira nekoliko instrumenata. Radio je muziku za brojne filmove i serije, a najpoznatije među njima su pesme za film Peti element i Beni za film Taksi 4.

Khaled je nedavno objavio novu pesmu, a reč je o duetu sa pevačem Andyem  “Salama So Good”.

Svoje pesme izvodi prevashodno na arapskom, ali i na francuskom jeziku. Svetsku popularnost donele su mu pesme Didi, Aïcha i C’est la vie. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja. Tokom karijere sarađivao je sa brojnim svetski poznatim muzičarima kao što su Milen Farmer, Žan Mišel Žar, Amr Diab, Nensi Ažram, Safi Butela i drugi.

Oženjen je Samirom Diabi sa kojom ima petoro dece, četiri kćerke i jednog sina.

Haled je počeo da se bavi muzikom još kao četrnaestogodišnji tinejdžer kada je sa nekoliko drugova iz rodnog Orana osnovao bend Pet zvezda (franc. Les Cinq Étoiles) sa kojim je nastupao na lokalnim svečanostima i venčanjima. U tom periodu napisao je i svoju prvu pesmu Trigue Lycée (Put ka staroj školi). Krajem 1970-ih započinje sa izvođenjem pesama u raj stilu i pojavljuje se na lokalnoj muzičkoj sceni pod pseudonimom Šeb Haled (u doslovnom prevodu sa arapskog njegovo ime je Mladi Haled). Na početku karijere njegova muzika je bila protkana klasičnim arapskim uticajima, a kasnije kao svoje uzore navodi francuske pevače kao što su Edit Pjaf, Šarl Aznavur i Žak Brel.

Prvo mesto i gran-pri na muzičkom festivalu u Oranu 1985. doneli su mu i nezvaničnu titulu „Kralja raj muzike”. Zbog pretnji od strane radikalnih islamista koji su njegovu muziku smatrali suviše „modernom i pro-zapadnom” Haled godinu dana kasnije emigrira u Francusku gde sa uspehom počinje da gradi međunarodnu karijeru. Godine 1988. u saradnji sa Safi Butelom objavljuje pesmu pod nazivom Chebba/Baroud koja za kratko vreme dospeva na prvo mesto francuskih top-lista. Velike međunarodne uspehe postižu i singlovi Didi (1992, njegov najprodavaniji singl u karijeri) i Ajša (Aïcha; 1996), a posebno ovaj potonji koji je zauzeo vodeće pozicije na top-listama u mnogobrojnim zemljama, i koji je obrađen na mnogim drugim jezicima (srpsku verziju pod naslovom Hajde pogledaj me otpevala je Dragana Mirković). Sa pesmom Didi nastupio je i na otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Nakon što je 2001. na koncertu u Rimu nastupio sa izraelskom pevačicom Ahinoam Nini, a koncertu su prisustovali i neki izraelski političari, Held se ponovo našao na meti kritika i pretnji radikalnih islamskih krugova širom arapskog sveta. Potom su usledili uspešni singlovi Même pas fatigué !!! (2009) koji je objavio u saradnji sa španskim bendom Magic System, te pesma C’est la vie koju je napisao marokanski kompozitor RedOne. Njegov studijski album C’est la vie izdat 2012. prodat je u preko 5 miliona primeraka širom sveta, što ga čini jednim od najprodavanijih arapskih muzičara u svetskim okvirima.

Godine 2013. napušta Francusku i seli se u Maroko, a par meseci kasnije kralj Muhamed VI mu lično uručuje marokansko državljanstvo

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments