Friday, June 18, 2021
HomeOsa newsEkonomijaKina zabranila švedsku marku odjeće H&M

Kina zabranila švedsku marku odjeće H&M

Biznis i politika, kaže se, ne idu zajedno. Prema nekom nepisanom pravilu svako se drži svog kruga  poslova pa su suživot i „mir u kući“ duži.

Međutim, politika i političari od tog istog biznisa itekako imaju koristi i kroz razno-razna sponzorstva, podrške različitim projektima i sl. a njihov bi posao, zapravo, bez pomoći poslovnih krugova bio nemoguć. Zato je vrlo dobro i poznato da politika najčešće primarno zastupa interese krupnog kapitala, a onda one zajedničke – ili nacionalne.

Državna vlast u svojim rukama drži poluge moći koje se pre svega odnose na donošenje zakona, a oni, onda, jednako obvezuju ukupno stanovništvo tj. i pravne i fizičke osobe. I u tome je jedino prava moć države u odnosu na moćni poslovni svet. Međutim, kako su država i poslovne elite toliko isprepletene vrlo se retko događa da biznis izvlači „deblji kraj“ u odnosu na vlade koje se usude nešto činiti na svoju ruku s ciljem ograničavanja poslovanja.

Međutim, onaj prostor koji najviše može blokirati moć biznisa je svemoćna geopolitika, čijim se zakonitostima budućih procesa u svetu – svi redom moraju pokoravati: i obični ljudi, i političari, i ključne političke stranke i biznismeni. A to je upravo sada slučaj, najpre u SAD-u (a pokušaće se proširiti po čitavom Zapadu), koji je u vrijeme Trumpove administracije doneo čuveni zakon CAATSA o suprotstavljanju protivnicima Amerike, uključno i sankcijskim i drugim sredstvima. Tim i njemu sličnim zakonima državi se omogućava da opasnim po nacionalne interese SAD-a proglasi sve i svakoga koga to želi (i pojedince, i kompanije, i čitave države) i time „veže ruke“ svima onima koji s njima žele poslovati. Naravno, i u takvim okolnostima postoje „rupe u zakonu“ za one najjače igrače, kojima se uvek i u svemu „gleda kroz prste“.

Ovaj poduži uvod posledica je sledeće vesti:

Kineske institucije blokirale su poznatu švedsku marku odjeće H&M na svim mogućim platformama. Kineske tražilice trenutno ne odgovaraju na upite H&M HM. Takođe, popularni portal JD.com daje nula rezultata za takve zahteve.

Zašto je to tako? Odgovor je vrlo jasan: H&M se pridružio izjavi “podržavamo zahtev za prestankom ugnjetavanja Ujgura u Kini” i za odbijanje kupovine pamuka proizvedenog u Ujgurskoj autonomnoj regiji Xinjiang. Kompanije su dobile jedan dan za preispitivanje svog stava, a dan kasnije kineske vlasti poduzele su vrlo oštre mere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments