Monday, May 10, 2021
HomeArhivaKen Follett - Uspeh ne dolazi preko noći

Ken Follett – Uspeh ne dolazi preko noći

Pitali su se zašto pišem knjigu o gradnji crkve u srednjem veku. Zvučalo je dosadno, ali ja sam znao da knjiga neće biti dosadna”, ispričao je britanski pisac Ken Follett u nedavnom intervju.

I bio je u pravu; čitaoce je osvojio roman “Stupovi zemlje”, epska priča smeštena u srednjevekovnu Englesku. U Nemačkoj je na primer, roman šest godina bio na listi bestselera. Čitaoci britanskog The Timesa stavili su ga na drugo mesto najboljih knjiga u poslednjih 60 godina, odmah iza omiljenog američkog savremenog klasika “Ubiti pticu rugalicu” Harper Lee.

Po romanu je prošle godine snimljena i raskošna serija u režiji Sergia Mimice.

Priča o ljubavi, drami, intrigama i strasti u srednjevekovnoj Engleskoj tako je potukla rekorde, ali ovaj put gledanosti.

Književnik rođen 1949. godine kao dečak je imao različite maštarije o tome šta će raditi kada odraste. Pisanje nije bilo jedna od njih. Ali, nakon završenih studija filozofije, sreću je okušao u novinarstvu, sanjajući o karijeri uglednog reportera.

Uspeh nije došao preko noći. Prema vlastitom priznanju, morao je napisati deset loših knjiga do prvog bestselera – trilera “Eye of the Needle” objavljenog 1978. godine. “Sećam se da sam tada razmišljao kako na svetu postoji gomila pisaca s jednom uspešnom knjigom. Nije valjda da ću i ja biti jedan od njih”, objašnjavao je.

Tridesetak godina kasnije, nakon više od 110 milona prodatih primeraka širom sveta, dobio je odgovor na nekadašnje dvoumljenje. Među brojnim bestselerima, “Stubove zemlje” izdvaja kao svoju najbolju knjigu.

Piščev privatni život bio je lišen većih potresa. Ženio se dva puta. “Moj život je zanimljiv samo meni. Svima ostalim bio bi dosadan.”

Skandalima nije sklon, ali jako voli pažnju medija. Nad njegovim rasporedom bdije tim najbližih saradnika u kojem je 15 ljudi. Bio je među prvim autorima koji su istraživali različite mogućnosti novih tehnologija.

Na Frankfurtskom sajmu knjiga, u trenutku dok su svi raspravljali o e-knjigama, Follett je otišao korak dalje i predstavio multimedijalnu verziju “Stubova zemlje”, opisanu kao budućnost izdavaštva.

Reč je o “knjizi” za čitanje, gledanje i slušanje. Svejedno, Follett ne veruje da je tajna uspjeha u formi. “Moj savet piscima uvek je isti. Ne brzajte s pisanjem. Odvojite barem godinu dana za razradu koncepta. I još nešto: Svet se možda promenio, ali ljudi nisu. I dalje ih zanima dobra, napeta priča.”

Potom je Follett objavio roman “Svet bez kraja”, nastavak “Stubova zemlje”. Radnja tog romana odvija se dva veka nakon one u “Stubovima zemlje” i prati potomke likova iz prve knjige.

Izdavačka kuće “Penguin” platila je velškom piscu 16,5 miliona za svaku knjigu iz trilogije “Stoleće” (“Sunovrat divova”, “Zima sveta” i “Na rubu večosti”). U tom trenutku Folet je bio autor četiri istorijska romana bestselera, koji su prosto mamili Holivud za ekranizaciju. Prvi deo trilogije, ”Sunovrat divova” na 1000 stranica, prodat je u dva miliona primeraka za samo deset nedelja.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments