Saturday, May 8, 2021
HomeZdravljeKako da prepoznate da li je med pravi ili falsifikat: Potrebni su...

Kako da prepoznate da li je med pravi ili falsifikat: Potrebni su vam samo kašika i čaša vode Šef katedre za biologiju otkrio je nekoliko genijalnih trikova pomoću kojih možete da procenite da li je med kvalitetan

Kako možete da procenite da li je med pravi ili ne, ako ga ne kupujete kod proverenog proizvođača? 

Pre svega, pogledajte cenu, savetuje profesor Stanimirović.

– Kad date 5 evra za teglu meda, trebalo bi da znate da to nije med. Realna cena meda danas bi trebalo da bude oko 10 do 12 evra – kaže on.

Ali, ima i prodavaca koji podignu cenu “lažnog meda” samo da bi ubedili kupce da je reč o pravom pčelinjem proizvodu.

Šta treba da znamo kada kupujemo med

Pre nego što se odlučite za kupovinu meda, možete da ga testirate.

– Bagremov med se razlikuje od drugih jer je svetliji, sa 20 odsto vode u sebi i sa 20 odsto polena. Zelenkastožućkaste je boje kada gledate u odnosu na svetlo. Kada okrenete teglu, lagano proveravajte gustinu. Bagremov med je tečniji od lipovog meda – objašnjava prof. Stanimirović.

Trebalo bi, takođe, pratiti i kako “ide” mehur. Kod lipovog meda mehur “ide” sporije, dok se kod pravog bagremovog meda formira srebrnkast krug.

– Kada otvorimo teglu, “nit” meda koji curi ne sme da se prekida. Ako se prekida, to već ukazuje na problem – kaže on.

Test koji može da otkrije da li je med pravi ili ne vrlo je jednostavan: zahvatite med kašikom, pa je spustite u čašu vode. Pravi med se teško skida sa kašike i taloži se na dnu čaše. Za razliku od njega, falsifikat će se brzo i lako rastvoriti.

Plamen sveće i kašičica meda

Postoji još jedan način da otkrijete da li je med koji ste kupili pravi ili lažni.

– Ako lagano naspemo med u kašičicu i zagrevamo je na plamenu sveće med će proključati, ali neće se karamelizovati, niti će mirisati na šerbet. Ukoliko se to desi, znači da je dodat šećer – objašnjava prof. Stanimirović.

Prema njegovim rečima, bitna karakteristika meda je kristalizacija. Ali, i tu bi trebalo da budemo oprezni; pravi med će se kristalizovati u celoj tegli, a lažni samo po dnu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments