Sunday, August 1, 2021
HomeUncategorizedKad ćevapi zamirišu Njujorkom: Porcija 15 evra, a za gibanicu i zeljanicu...

Kad ćevapi zamirišu Njujorkom: Porcija 15 evra, a za gibanicu i zeljanicu daju 12 evra

Domaća kuhinja je cenjena svuda, kako kod nas, tako i u svetu. Stranci se oduševe kada probaju specijalitete s ovih prostora i spremni su da plate za to.

Jasno je da standard u Beogradu, ili drugim srpskim gradovima, i onaj u Njujorku ne možemo porediti, ali nam to sada i nije namera. Plate, troškove života i geografiju ovaj put ostavljamo po strani, a fokusiramo se na to kako stranci uživaju u srpskim specijalitetima.

Hrana spaja ljude i kulture, posebno ako je slasna i sadržajna. Nema ko se ne oduševi kada proba našu pljeskavicu, ćevape, pitu, kajmak, ajvar i ostale đakonije, koje su ovde možda čak i potcenjene.

Ako pogledamo koliko, na primer, košta hamburger u Mekdonaldsu, jasno je da dobijamo mnogo manje nego ako kupimo pljeskavicu – konkretno meso sa raznim prilozima. Zato su neki ljudi sa naših prostora, koji žive i rade u SAD i drugim delovima sveta, rešili da delić srpske gastronomije prenesu tamo.

Verovatno znate cene ovih jela u našim restoranima i konobama, a ovo su cene koje se mogu naći u jednom njujorškom restoranu. Još kada se nazivi jela prevedu na engleski jezik, zvuče i te kako moćno.

Paradajz i teleća čorba koštaju oko devet dolara, ruska salata skoro 11, a šopska salata čak 12 dolara. Kupus salata je osam dolara, dok čuvena pečena paprika dostiže cenu od skoro 10 dolara. Zelena salata košta osam USD.

Tu su i razne pite, kao na primer gibanica i zeljanica, koje se služe po ceni od 10 dolara ili skoro. Lepinja sa kajmakom je 7 dolara, a ako želite dimljeno meso kao dodatak, to ćete platiti još 3 evra

.Kada je reč o jelima sa roštilja, ćevapi koštaju 15 dolara, a kobasice (“seljačka” ili ljuta) – 17 dolara. Za istu cenu dobijate i dimljenu vešalicu, dok je krmenadla 20 dolara. Pljeskavica s kajmakom je 16 dolara, a punjena pljeskavica čak 21 dolar.

Uz svako jelo možete poručiti kajmak kao dodatak, i to košta više od 2 dolara. Karađorđeva šnicla se služi po ceni od 20 dolara, jagnjeća kapama je 17 dolara, baš kao i prebranac s mesom. Čorbasti pasulj je takođe u ponudi, i to za oko 13 dolara po porciji, a najskuplji domaći specijalitet je jagnjeća potkolenica.

Ona u jednom njujorškom restoranu košta 23 dolara. Dosta su cenjene i sarme, koje koštaju 18 dolara. A ako poželite da se zasladite na kraju, tu su žito, pita s višnjama, baklave, čija je cena  oko 6 dolara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular