Monday, May 10, 2021
HomeArhivaJoan Collins - Dama bez premca

Joan Collins – Dama bez premca

Iako iza sebe ima bezbroj uloga u holivudskim filmovima, nakon što je 80-ih postal poznata kao Alexis Carrington, za Joan Collins više ništa nije bilo isto. Ipak, zanimljiviji od uloga oduvek je bio njen privatni život,  naročito jer i nakon četiri propala braka nije prestala verovati u ljubav, a što je održava mladom i u 86. godini života, otkrila je u jednom od mnogobrojnih intervjua.

“Nisam bila njihov prvi izbor. Željeli su Sophiju Loren, Elizabeth Taylor, Jessicu Walter. Čekali su Jessicu da pristane do poslednjeg trena, a na kraju su odabrali mene i javili mi to samo dve sedm,ice pre nego što je počelo snimanje.’ Reči su to slavne Joan Collins o njenoj najpoznatijoj ulozi, ulozi života, onoj Alexis Carrington, koju je glumila od 1981. do 1989.

Nikada pre i nikada kasnije nije postigla toliki, golemi uspeh i većina je, čak i danas, poistovjećuje upravo s Alexis. Na tu ulogu je i najponosnija, naročito jer je, kako je rekla, činila prvu generaciju glumica koje su želele da ih se izjednači s njihovim kolegama, a ujedno je pionirka kada je u pitanju isplata jednakog honorara.

Naime, Joan Collins tražila da joj honorar bude jednak onome koji je imao njen kolega John Forsythe. Povišicu je uspela dobiti te je dobijala čak 120 hiljada dolara po epizodi, ali Forsytheu je u ugovoru stajalo to da će uvek biti plaćen više od ostatka ekipe.

Danas Joan se i dalje se bavi glumom i ne odustaje od svojih čvrstih stavova te zbog uloge ne bi napravila nešto zbog čega bi požalila. Kako kaže, itekako je svesna toga da je zbog odbijanja da ode u krevet s ‘facama’ iz sveta filma izgubila neke od njih, ali time se ne zamara.

“Nikada nisam mislila da dobro izgledam, ali kada danas pogledam neke stare fotografije, shvatim da sam bila lepa. Volela bih da sam toga tada bila svesna, jer lepota je snaga. Nisam ni znala koliko sam srećna što sam bila mlada, lepa i deo Hollywooda.’

Često se priseća dana u kojem se trebala naći s jednim poznatim starijim producentom, a kojeg je zatekla golog u kupaonici. Nakon što ju je pitao koliko jako želi dobiti ulogu, aludirajući na to da će mu se morati pridružiti u kadi, Joan ga je odbila i uloga je dodeljena poznatoj plavuši, ali ona nikada nije otkrila o kome se radilo.

Joan Collins rođena je 23. maja 1933. godine u Londonu kao Joan Henrietta Collins, jedna od troje dece učiteljice plesa i hostese u noćnom klubu Else te agenta slavnih Josepha Williama Collinsa. Majka se zbog ljubavi, braka i dece odrekla karijere i posvetila porodici. O njoj je uvek govorila u superlativima, dok je za oca uvek isticala kako ih nikada nije grlio ni ljubio, kamoli se igrao s njima. Ali, s druge strane, naučio ju je da bude jaka i da se uvek oslanja samo na sebe.

 

Svoje obrazovanje započela je u školi za devojke u Londonu, Francis Holland School, da bi nakon toga pohađala Royal Academy of Dramatic Art. Svoj filmski debi imala je u filmu iz 1951. godine, ‘Lady Godiva Rides Again’, u kojoj je glumila takmičarku na izboru lepote.

Uloge nakon toga su se nizale, a pravi uspeh postigla je godinu kasnije filmom ‘I Believe in You’. Iako joj je bila namenjena uloga u ‘Kleopatri’, Joan Collins odbila je otići u krevet s glavešinama u filmskom studiju i dobila je odbijenicu, a umjesto nje Kleopatru je utelovila Elizabeth Taylor.

Nakon što joj je 1962. istekao ugovor s 20th Century Foxom većinu vremena provela je u filmovima B kategorije, a onda se dogodila “Dinastija”, posle koje više ništa nije bilo isto. Ipak, više od filmskih uloga javnost je oduvek zanimao njen privatni život, posebno jer iza sebe ima čak četiri propala braka, kao i listu poznatih partnera: Jamesa Deana, naslednika hotelskog lanca Nickyja Hiltona, Ryana O’Neala, Harryja Belafontea i bivšeg zaručnika Warrena Beattyja.

Prvi suprug bio joj je 14 godina stariji irski glumac Maxwell Reed, za kojeg se udala na 19. rođendan nakon što ju je na njihovom prvom sastanku silovao, ubacivši joj drogu u piće. Budući da su to bile 50-e godine te je bilo nepoželjno da devojka koja nije udata završi u krevetu s muškarcem, kako bi spasila ugled i čast – odlučila se na udaju.

Samo sedam meseci nakon venčanja bogati šeik ponudio je njenom tadašnjem suprugu 10 hiljada funti da spava s Joan Collins, na šta je Reed želio i pristati uz reči: ‘Nećeš verovati, ali dozvoljava mi i da vas gledam.’ U suzama, Joan Collins pobegla je u porodični dom.

Drugi brak bio joj je onaj s glumcem Anthonyjem Newleyjem, s kojim je dobila dvoje dece – Taru i Sachu – a obeležila ga je nevera s obe strane, zbog čega su se i rastali, da bi brak s Ronom Kassom završio odmah nakon što je njihova kćerka Katyana nastradala u automobilskoj nesreći i provela mesec dana u komi.

Inače, Ron Kass bio je zavisnik o kokainu, kasnije i heroinu, a njegova zavisnost zakomplikovala joj je život jer je falsifikovao njen potpis na nekim dokumentima, zbog kojih je izgubila novac. Kada je saznao za nesreću, Kass se samo okrenuo na drugu stranu u krevetu i nastavio spavati.

Ni četvrta sreća, brak sa švedskim biznismenom Peterom Holmom, nije bio uspešniji te je okončan posle samo 13 mjeseci nakon što ga je, stigavši kući sa seta ‘Dinastije’, pronašla u njihovom bračnom krevetu s drugom ženom. Za njega i danas govori kako je bio proračunati sociopata.

Uprkos svemu, sebe nikada nije doživljavala kao žrtvu, niti je ikada previše analizirala zašto joj se sve desilo tako kako jeste. Pretpostavlja se kako se početak svega krije u lošem odnosu koji je imala s ocem, koji je, kada se ona tek rodila i kada ju je prvi put vidio u bolnici, rekao da izgleda poput jagnjećeg odreska.

Sreću je pronašla tek s 33 godine mlađim pozorišnim menadžerom Percyjem Gibsonom, s kojim je u srećnom braku već 17 godina.

“Gledajući sve te holivudske brakove, shvatila sam da postoji uzorak – svi se rastaju nakon četiri ili deset godina. Strast nestane, a kada se to dogodi, ostaje prijateljstvo i prava ljubav. Možda to zvuči kao kliše, ali zaista mislim da je tako.”

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments