Sunday, August 1, 2021
HomeZanimljivostJedino mjesto na svijetu gdje nisu čuli za koronu

Jedino mjesto na svijetu gdje nisu čuli za koronu

Četvoročlana ekipa naučnika otputovala je na Kure u februaru ove godine, a u trenutku kada su vratili, osam mjeseci kasnije, šokirali su se stanjem u kom su zatekli svijet.

Ostrvo Kure u Tihom okeanu u sklopu Sjeverozapadnih havajskih ostrva mogao bi biti posljednje mjesto na svijetu koje je “čulo” za pandemiju koronavirusa.

Riječ je o rezervatu za životinje kojim upravlja Odsijek za zemlju i prirodne resurse države Havaji, a koji je dom za stotine morskih ptica i foka. Na ostrvu ne živi nijedan čovjek, pa uprava svake godine šalje timove volontera i stručnjaka da provjere stanje stvari, prenosi Pun kufer.

Njihov je zadatak briga o ugroženim životinjama, ali i uklanjanje agresivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju ekosistem.

Četvoročlana ekipa istraživača na Kureu nije imala pristup televiziji niti mobilni signal. Pristup internetu bio je izuzetno ograničen, a mogli su da ga koriste samo kako bi čitali najneophodnije poruke koje su dobijali preko mejla od prijatelja i porodice.

Naravno, tokom osmomjesečnog boravka čuli su za koronavirus, ali nisu mogli da znaju koliko je taj virus uticao na cio svijet. Posebno jer su naučnici po ostrvu hodali bez maski ili bez potrebe za distancom.

“Između bolesti poput SARS-a i svinjskog gripa, mislio sam ovo je samo sljedeća stvar u nizu. Ništa veliko. Mislio sam da će sve proći do trenutka kad se vratimo kući”, izjavio je član ekipe Metju Batšek za CNN.

Pogriješio je.

Iako se tim radovao povratku u civilizaciju i svježoj hrani, šokirali su se novim normalnim, karantinom, nošenjem maski i drugim mjerama.

Jedinoj osobi iz tima koja nema prebivalište u Sjedinjenim Američkim Državama – Naomi Vorkester iz Novog Zelanda, nedostaje potpuno neočekivana stvar.

“Čudno mi je. Od kad sam se vratila kući nisam dobila nijedan zagrljaj”, priznala je Naomi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular