Saturday, May 8, 2021
HomeZanimljivostJedino mjesto na svijetu gdje cvjeta turizam uprkos koroni

Jedino mjesto na svijetu gdje cvjeta turizam uprkos koroni

Mjesta koja uglavnom žive od turizma, u velikim su problemima zbog pandemije koronavirusa i svega što ona nosi. Međutim, na jednoj lokaciji sve je rezervisano do juna 2021. godine.

Čatamska ostrva, arhipelag u Tihom okeanu, udaljena su oko 800 km od Novog Zelanda. Ujedno, potpadaju pod jurisdikciju upravo te države. Zbog udaljenosti od kopna, nisu baš bili uvijek prvi izbor turistima, ali sada, kako kažu za BBC, tamošnji ugostitelji moraju da odbijaju rezervacije jer su naprosto pretrpani.

U nekoj standardnoj sezoni, ovo mjesto uglavnom privuče oko 2.000 turista. Čatam i Pit, jedina dva naseljena ostrva, ukupno imaju oko 700 stanovnika, a kako sami priznaju, nisu navikli na ovoliku navalu.

“Uglavnom nema mlađih gostiju, zbog toga što ovdje smještaj nije jeftin, a nema ni barova na plaži ili sličnih mjesta koje privlače mlađu populaciju”, kaže za BBC Džeki Gurden, turistički menadžer ostrva.

Kako je objasnila, kada su granice zatvorene uslijed pandemije kovida 19, Čatamska ostrva postala su naprasno jedna od omiljenih destinacija Novozelanđana. Sve ukupno, procjenjuje ona, samo oko 150 kreveta postoji u hotelima i pansionima, dok ostatak “drže” privatni smještaji.

Svega nekoliko letova nedjeljno ide do Čatamskih ostrva, jer ih je samo jedna avio-kompanija, Er Čatams, uvrstila u svoju standardnu rutu. Sve je rezervisano do juna 2021. godine, a Gurdenova je izjavila kako se ne sjeća ovakve situacije, odnosno da “čak ni za sebe ne može da nađe sobu”, prenosi B92.

Stanovnici ostrva Pit vole da kažu kako je to “prvo naseljeno mjesto sa kog može svakoga dana da se vidi zalazak sunca”, a na ostrvima živi i veoma egzotičan životinjski svijet – neke od najrjeđih ptica na svijetu, razna kopneno-vodena stvorenja, ali i najmanji pingvin – “mali plavi pingvin”.

Čatamska ostrva, inače, dobijaju i olakšice od Novog Zelanda kako bi se pospiješilo razvijanje turizma. Tako turističke agencije poklanjaju 25 dolara svakom gostu na ostrvu, a Vlada taj novac ulaže u dalji razvoj infrastrukture.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments