Tuesday, June 22, 2021
HomeEventiDijasporaIZBORI U SPECIFIČNIM USLOVIMA ZBOG KORONE Tri milona građana ima pravo da...

IZBORI U SPECIFIČNIM USLOVIMA ZBOG KORONE Tri milona građana ima pravo da danas izađe na birališta u BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini održavaju Lokalni izbori i to u posebnim uslovima koje je stvorila epidemija korona virusa.

Iz Centralne izborne komisije BiH naglašavaju da poštovanje propisanih epidemioloških mera ne sme biti smetnja za zakonito sprovođenje izbornog procesa, uz napomenu da će skoro 6.000 biračkih mesta širom BiH biti otvoreno do 19 časova, piše Srpskainfo.

Ove godine 3.283.380 građana sa pravom glasa izabraće 22 gradonačelnika, sedam skupština gradova i 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika, 64 opšinska i 14 gradskih veća u Federaciji BiH, odbornike u Skupštini Brčko distrikta, te 23 predstavnika nacionalih manjina.

Osim epidemioloških mera, novina je način izbora u Istočnom Sarajevu. Prvi put na Lokalnim izborima u BiH, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo se bira neposredno, u skladu sa izmenama Izbornog zakona Republike Srpske.

Prema zvaničnim podacima CIK na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od čega 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lista nezavisnih kandidata, te 71 nezavisni kandidat za nacionalne manjine.O: R. GETEL / RAS SRBIJABirališta otvorena do 19 časova

Overeno je ukupno 30.809 kandidata, od čega 425 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za opšinska veća odnosno skupštine opšina ili gradska veća, odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH, te 196 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.

Neki su već pobedili

I pre nego što su biračka mesta otvorena u nekim lokalnim zajednicama već imamo pobednika. U devet opština u BiH prijavljen je samo po jedan kandidat, pa je tako već poznato ko će biti na čelu Domaljevca, Orašja, Teočeka, Mrkonjić Grada, Jezera, Olova, Gruda, Ravnog i Usore.

Ko će sve da glasa

U zaključeni Centralni birački spisak upisano je ukupno 3.283.380 birača.

Broj redovnih birača je 3.141.257, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju u odsustvu je 7.925, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju lično je 14.059; broj birača koji glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 704, dok je broj birača koji glasuju poštom 102.377.

Putem mobilnih timova glasaće 17.058 birača, ali kako u CIK objašnjavju to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19, o tome će SIP BiH imati izveštaj nakon izbora.

Ukupno u BiH je formirano 5.759 biračkih mesta uključujući i 388 redovnih mobilnih timova.

Inostranstvo

Podsećamo da će po jedno biračko mesto biti otvoreno u Predstavništvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Glavnom konzulatu BiH u Štutgartu, Glavnom konzulatu BiH u Minhenu, Predstavništvu BiH u Oslu, Predstavništvu BiH u Beogradu i Glavnom konzulatu BiH u Čikagu.

Kako će glasati zaraženi?

CIK BiH utvrdio je 10. novembra pravila po kojima će glasati oboleli od COVID-19. Pozitivni i birači u izolaciji mogu ostvariti pravo glasa putem posebnog mobilnog tima.

Svoje biračko pravo mogu ostvariti registracijom kod nadležene izborne komisije osnovne izborne jedinice, na način da se uputi zahtev uz dostavljene dokaze o izrečenoj meri izolacije, stoji u Pravilniku Centralne izborne komisije.

Kako bi mogućnost širenja virusa sveli na minimum, Centralna izborna komisija predvidela je da se glasački materijal od zaraženih COVID-om, prebrojava pod posebnim uslovima, kad prođe izvjesno vreme, kako bi rizik bio minimalan.

Kako su naveli iz CIK, broj mobilnih timova zavisi od broja prijavljenih za glasanje i formiraju ih opštinske izborne komisije.

Proverite gde glasate

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu proveriti ako posete stranicu www.izbori.ba i otvore link „Da li ste registrovani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke.

Drugi način provere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10KM+PDV.

I naravno treći način provere lokacije biračkog mesta je da birač kontaktira opštinski Centar za birački spisak ili pozove info linije SIP BiH 033/251-331 ili 033/251-332.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments