Sunday, July 25, 2021
HomeLifestyleItalijani upozoravaju: Deci kroz igračke serviramo otrove, ove dve su najopasnije Čak...

Italijani upozoravaju: Deci kroz igračke serviramo otrove, ove dve su najopasnije Čak 577 modela igračaka predstavlja rizik za zdravlje, a od toga 214 zbog hemijskih sastojaka

Godinu za godinom igračke drže primat po količini otrovnih supstanci koje sadrže, čak više nego automobili ili elektronski materijal, piše italijanski dnevni list “Il Manifesto”, a prenosi Tanjug.

Prema izveštaju Evropskog biroa za životnu okolinu, koji je najveća mreža evropskih organizacija za kontrolu ambijenta, 577 modela igračaka predstavlja rizik za zdravlje, a od toga 214 zbog hemijskih sastojaka.

Čak 92 odsto takvih igračaka predstavlja visok rizik po zdravlje, dok je 76 odsto opasno zbog hemijskog sastojka koje čini plastiku fleksibilnoma, te supstance mogu uticati na hormonalni sistem dece.

Među opasnim igračkama je 80 modela lutki, 40 tipova plastelina, 13 modela mekanih igračaka. Najveći deo, 80 odsto igračaka koje sadrže po zdravlje opasne supstance u nedozvoljenim količinama je proizvedeno u Kini, piše list.

– Dakle, deci serviramo najotrovnije jelo – zaključuje list.

– Najveći deo igračaka odražavaju današnje društvo: sadrže supstance koje nisu neophodne, u nekim slučajevima i otrovne, brzo se lome, ne mogu se poporaviti, dosadne su i predstavljaju rizik i za zdravlje i za okolinu – kaže Vanja Gomez Zuin, univerzitetski profesor iz Nemačke i autorka knjige “Plastično detinjstvo”.

Specijalista za hemiju i odgovorna za nanotehnologije Evropskog biroa za okolonu, Tatjana Santos, upozorava da “deca nisu minijaturni ljudi, da su osetljiviji nego odrasli na prašinu, ne samo zato što sve stavljaju u usta već što njihov mali organizam nije u stanju da metabolizira otrovne materije”.

Profesorka Santos savetuje roditeljima da se dobro informišu pre nego deci kupe igračke i da savete potraže na stranicama organizacija za zaštitu potrošača koje postoje u svim zemljama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular