Friday, June 18, 2021
HomeOsa newsItalija: Ko se ne vakciniše, neće dobiti platu!

Italija: Ko se ne vakciniše, neće dobiti platu!

Svi zdravstveni radnici u Italiji moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa ili će biti suočeni sa suspenzijom sa posla i gubitkom plate.

Uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike saopštila je italijanska vlada, a prenosi Reuters, ocenjujući da je reč o potencijalno kontroverznom potezu sa ciljem da se zaštite ugroženi pacijenti i potisne antivaksersko raspoloženje u zemlji.

U dekretu koji je odobrio kabinet premijera Marija Draghija kaže se da su zdravstveni radnici uključujući farmaceute “u obavezi da se vakcinišu”, a oni koji to odbiju mogli bi da budu suspendovani sa posla bez finansijske nadoknade do kraja godine, preneo je Tanjug.

“Cilj mere je da što više zaštitimo medicinsko i nemedicinsko osoblje, kao i one koji rade u okruženju gde se mogu zaraziti”, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Reuters, dodajući da je takva odluka donesena pošto su se pojavila žarišta u bolnicama gdje su zaposleni odbili da se vakcinišu.

Uredbom se takođe uvodi pravna zaštita za osobe koje daju vakcine, mera koju su doktori i medicinske sestre zahtevali posle slučaja kada su neki lekari stavljeni pod istragu za ubistvo nakon smrti jednog vakcinisanog muškaraca na Siciliji.

Kritičari vlade dovode u pitanje legalnost prisiljavanja samo nekih kategorija stanovništva da primi vakcinu.

U Italiji je dosad dato oko 10 miliona doza vakcina, a oko 3,1 miliona starijih od 60 godina primilo je obe doze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments