Thursday, July 29, 2021
HomeOsa newsISTRAŽIVANJE OTKRIVA Drastično raste broj LGBT u Americi!

ISTRAŽIVANJE OTKRIVA Drastično raste broj LGBT u Americi!

Rekordnih 5,6 odsto Amerikanaca sada se identifikuje kao LGBTQ, od čega većina za sebe kaže da su biseksualci, pokazalo je novo istraživanje američke analitičke i konsultantske firme Gallup.

Kompanija je u analizi o LGBTQ identifikaciji takođe otkrila neverovatan rast LGBTQ identifikacije od čak 1,1 odsto u odnosu na sprovođenje poslednje ankete 2017. godine.

To predstavlja najveći porast od početka istraživanja 2012. godine, a procenjuje se da se čak 18 miliona odraslih u Americi prošle godine identifikovano kao LGBTQ.Rezultati, zasnovani na više od 15.000 intervjua sprovedenih tokom 2020. godine, sa Amerikancima starosti 18 i više godina, otkrili su da je verovatnije da će se mlađe generacije izjasniti kao LGBTК – čak 15,9 odsto ispitanika starosti između 18 i 23 godine.

Kod ispitanika rođenih pre 1965. godine, udeo LGBTQ je manji od 2 odsto!

“Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se LGBT identifikacija s vremenom povećava je taj što je mnogo verovatnije da će mlađe generacije sebe smatrati nečim drugim nego heteroseksualnim. To odražava ono što vidimo u društvu i način na koji se društvo menja”, napisao je Gallup-ov urednik Džef Džons.

“Zbog izražene generacijske razlike postavlja se pitanje da li više izjašnjavanja kao LGBT kod mlađih, nego kod starijih Amerikanaca odražava istinsku promenu u seksualnoj orijentaciji ili samo odražava veću spremnost mlađih ljudi da se identifikuju kao LGBT”, dodao je Džons.

Prema podacima Gallup-a, 86,7 odsto Amerikanaca izjašnjava se heteroseksualno, dok 7,6 posto ne odgovara na pitanje o seksualnoj orijentaciji.

Gallup procenjuje da se unutar celokupne odrasle populacije SAD oko 3,1 odsto Amerikanaca identifikuje biseksualno, 1,4 odsto homoseksualno, 0,7 odsto kao lezbejke i 0,6 odsto su transrodni.

Broj Amerikanaca koji se identifikuju kao biseksualci takođe je daleko veći među mlađim generacijama.

Pored podele po generacijama, anketa je utvrdila i značajnu polnu podeljenost među ispitanicima.

Prema izveštaju, žene se češće od muškaraca identifikuju kao LGBT – 6,4 odsto, naspram 4,9 odsto. Žene se takođe češće izjašnjavaju kao biseksualne.

Političke razlike su se takođe pokazale – 13 odsto liberala identifikovalo se kao LGBT, 4,4 odsto umerenih i 2,3 odsto konzervativaca.

Podela među stranačkim linijama takođe postoji. Istraživanje je procenilo da se 8,8 odsto demokrata identifikuje kao LGBTQ, 6,5 posto nezavisnih i 1,7 odsto republikanaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular