Sunday, July 25, 2021
HomeUncategorizedIstinska moć prirode ovde se najbolje vidi na delu: Najlepši vodopadi na...

Istinska moć prirode ovde se najbolje vidi na delu: Najlepši vodopadi na svetu koji oduzimaju dah

Vodopadi oduvek očaravaju ljude, primarno zato što pokazuju iskonsku moć prirode. Ne samo da su sami po sebi lepi i interesantni, već mnoge ljude koji ih posmatraju ostavljaju bez daha, pošto imaju priliku da vide prirodu u svoj njenoj veličini i moći.

Postoji nešto u vezi sa tom silnom prirodnom moći, koja mnoge nagna da razmišljaju o pukom postojanju vodopada, pa nije čudno što su i mnogi pesnici i pisci njima bili inspirisani. Iako u literaturi vodopadi mogu da budu lepo opisani, sve dok to ne vidite ili ne doživite lično ne možete shvatiti koliko je fenomen vodopada zapanjujući.

Iako širom sveta postoje brojni vodopadi, neki su naročito interesantni.

Danski moreuz

Voda između Grenlanda i Islanda krije tajnu, tako da se u Danskom moreuzu nalazi jedan od najvećih svetskih vodopada.

Na tom mestu se razdvajaju topla i hladna voda, pa topla voda ostaje bliže površini, dok hladnija pada na dno i to sa visine od oko 3.500 metara.

Inga vodopadi

Vodopadi Inga imaju širinu od čak skoro 915 metara, što ih čini vrlo prostranim. Visina ovih vodopada se kreće od oko 20 do do skoro 100 metara.

Nalaze se na reci Kongo, a slapovi stvaraju na stotine različitih kanala, što ih čini još moćnijim.

Nijagarini vodopadi

O njima se mnogo pisalo i mnogo često su fotografisani, ali ne treba zaboraviti da su u pitanju vodopadi koji su među najvećima na celom svetu.

Širina Nijagarinih vodopada je oko 1.220 metara.

Viktorijini vodopadi

Visina ovih vodopada je oko 1.700 metara i nalaze se na reci Zambezi.

Ovako visoki vodopadi se spuštaju niz više od 100 metara duboku klisuru koja je vulkanskog porekla. Snaga vode koja se izliva je toliko jaka da stvara maglu, koja dostiže visinu i do 30 metara iznad vodopada, što je posebna atrakcija.

Kone vodopadi

Jedan od najimpresivnijih sistema vodopada na svetu nalazi se u Laosu i ima neverovatnu širinu od čak 10.780 metara.

Kone vodopad ne samo da oduzima dah, već može i da zastraši posetioce. Nalazi se na reci Mekong i ima različite tačke spuštanja slapova. Jedan od najupečatljivijih nalazi se na visini od oko 14 metara i pod uglom od 60 stepeni. Ostali vodopadi koji su izdvojeni u ovom sistemu imaju visinu nešto veću od 20 metara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular