Thursday, August 5, 2021
HomeMagazinINTERVJU: OSNIVAČ DRUŠTVA “FRANCO -SERBE DE NICE” VLADAN RADOVANOVIĆ ...

INTERVJU: OSNIVAČ DRUŠTVA “FRANCO -SERBE DE NICE” VLADAN RADOVANOVIĆ KO SU SRBI U NICI

I dok zora ispraća noć u ritmu talasa mora, koji zapljuskuju famoznu obalu Azura, noćna svetla se lagano gase u obližnjim domovima, kao zvezde padalice jedno za drugim nestaju.

Dan svečano skida paravan noći i otkriva bajkovitu panoramu malog ali ipak glavnog grada Francuske rivijere.

NICA ili Côte d Azur, kako je to pesnik Stèphen Liègeard u svojim stihovima još davne 1887. ovekovečio.

Geografski položaj, raskošna priroda, primorske planine, stari maslinici, cvetne livade lavende, blaga primorska klima uzroci su što se Nica nalazi u samom vrhu najpoželjnijih destinacija. Bogata pijaca u centru starog dela grada nudi veliki izbor sveže i domaće hrane. Za svakog se nađe po nešto. Kulinarstvo, inače veoma cenjeno u Francuskoj, ovde nosi pečat Mediterana uz nijanse internacionalnih specijaliteta.

Pored svega što priroda nudi, ne smemo izostaviti ni tradiciju žitelja i istorijskih monumenata, koji ukazuju da je Nica grad multikulturalnog duha i slavne prošlosti.

Veliki festivali, sportske manifestacije, širok kulturni program tokom cele godine koji privlače milionske posete, turiste iz celog sveta, a posebno eminentne ličnosti iz svih sfera.

No, ko su žitelji Nice?

Kroz mnoge migracije možemo komotno reći da je tamošnje stanovništvo eklektično i religizno društvo.

Ono što je nama k srcu blizu i mnogo zanimljivo je KO SU USTVARI SRBI U NICI?

Znamo da su mnogi pravoslavci među njima i prvi Srbi, vojnici sa Krfa, stigli davne 1914. iskrcavši se u tadašnju luku Nica, gde je postojala Vojna akademija koju su kasnije pohađali.

Mnogi od njih su ostali u Nici, stvorili porodice, asimilirali se, ali sačuvali su ono što su duboko gajili, a to je VERA.

Dugo se nije znalo da postoje Francuzi pravoslavci koju su danas deo Srpske parohije i društva “Franco – Serbe de Nice”, no današnji Srbi u Nici su deca gastarbajera koji su krajem 60- tih i početkom 70- tih, na Azurnu obalu došli na privremeni rad.

Našu fascinaciju utemeljilo je saznanje o udruženju “Franco – Serbe de Nice “, zbog čega smo virtalno pokucali na vrata doma osnivača i lidera ovog malog i plemenitog društva koje broji preko 200 članova, gospodina Vladana Radovanovića. Naš sagovornik je rođeni Francuz sa Srbijanskim korenima kao i većina članova koji za cilj imaju da sačuvaju svoju kulturu i tradiciju.

Već na samom početku razgovora sa gospodinom Radovanovićem možemo da osetimo sa kolikom ljubavlju i zadovoljstvom opisuje svoju realizovanu ideju.

Pre dve godine, sedeći sa svojom porodicom i prijateljima na slavlju, u duhu nostalgije je doneo odluku, da to društvo ozvaniči.

Brzinom svetlosti uz mnogo euforije, vest o osnivanju društva se širila i nekim suptilnim magnetizmom privlačila sve više članova među koje danas spadaju i naši asovi poput Novaka Đokovica, Piksija, i drugih poznatih ličnosti.

Ubrzo je usledilo veliko interesovanje Francuza, Ničana, koji su želeli da budu deo ideja i ostvarenja humanih ideja Vladana Radovanovića.

Od Grada Nice dobili su na raspolaganje prestižnu salu za okupljanje i održavanje kulturnih događaja, poput predstojećih “Dani Srpske kulture” krajem juna gde će se predstaviti 26 članova sastava, koji čine likovni umetnici, književnici i muzičari. Osim ove manifestacije društvu “Franco – Serbe de Nice” dodeljeno je i učešće na gradskom festivalu, koje na žalost ove godine neće biti održano zbog postojećih mera.

Ali ovog dobrodušnog i humanog potomka iz Valjeva, našeg cenjenog sagovornika, trenutne okolnosti ne mogu da spreče u planiranim aktivitetima, pa je pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za decu na Kosovu, ističući da mu je to prioritet..

Gospodin Vladan je i sam brižan otac dvoje dece, pa mu teško pada pomisao na decu koja nemaju ni osnovni pribor za školu. Na njegovo iznenađenje javilo se mnogo dobrovoljaca koji su pored školskog pribora donirali odeću, igračke i ostale male stvari koje u neimaštini mnogo znače.

Nedelja je dan za molitvu pa tako se redovno u malenoj, može se reći porodičnoj crkvi okupljaju članovi društva i njihovi najbliži, u cilju da kroz molitvu i dogovore pomognu sebi i drugima, a ponajviše obdrže svoju veru koja vekovima traje, ma gde oni bili.

Nakon što se Vladan pobrinuo za to da se jedina Srpska pravoslavna crkva u Nici može pronaći putem google mape, mnogima je olakšano da se pridruže i učestvuju svojim sposobnostima u razvijanju društvenog i obrazovnog karaktera.

Njegova perspektiva je široka, ali napred mora hodati krupnim koracima jer to zahteva obim sve više zainteresovanih ljudi koji žele učestvovati u njegovim projektima i biti deo njegove vizije.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular