Saturday, May 8, 2021
HomeArhivaINTERVJU : ILMA KARAHMET Ljubav je pokretač svega

INTERVJU : ILMA KARAHMET Ljubav je pokretač svega

Ona je skromna, mila jednom riječju savršena mlada žena anđeoskog glasa. Za nju kao umjetnika je najljepši osjećaj kada izađe pred publiku koja u glas pjeva njene pjesme.

“To je nešto neopisivo jer ne znate da li biste od sreće zaplakali ili se smijali. To je sigurno za mene najveći poklon koji mi publika može dati. Skoro sam u Banja Luci dobila oskar za najboljeg izvođača godine, a tu me publika dočekala u prepunoj dvorani pjevajući moju pjesmu kao himnu. Zaista to je bilo predivno jer sve ovo što radim upravo je iz ljubavi prema mojoj publici”, kaže Ilma.

S obzirom na svetsku pandemiju koja trenutno vlada, prvo nam recite kako ste i kako se nosite sa kompletnom situacijom?

Hvala na pitanju ja sam dobro i što je najbitnije nemam nikakvih zdravstvenih problema. Trenutno nam ne preostaje ništa drugo nego da se pridržavamo uputa, da ne izlazimo nigdje, a naročito ne tamo gdje se okuplja više ljudi. Ova situacija nas je sve zadesila tako da moramo biti jedni prema drugima strpljivi, da pomažemo jedni drugima i da se strpimo dok sve ovo ne prođe.

Šta biste preporučili našim čitaocima kao kvalitetno provedeno vreme u izolaciji?

Svima bih preporučila da vrijeme u kući iskoristimo u pozitivne svrhe, da čuvamo svoje porodice i što više širimo ljubav. Današnji život postao je ubrzan gdje smo veoma malo vremena provodili sa svojim najmilijima. Možda nam na neki načim ova pandemija šalje poruku da čuvamo sebe i svoje porodice jer nam je to najvrijednije što imamo. Ovo je sigurno prilika da razmislimo o svemu tome i da izvučemo pouku svako za sebe. Sve u svemu bitno je iz ovoga izaći bolji i jači.

Prošle godine izdali ste singl “Ništa tvoje” koji je slobodno možemo reći postigao veliki uspeh i postao je HIT širom regije, da li ste Vi zadovoljni i da li su se ispunila Vaša očekivanja?

Pjesma “Ništa tvoje” je prvenac moje saradnje sa gospodinom Banetom Opačićem. Moja pjesma je veoma brzo postala omiljena u cijeloj regiji ali i šire u dijaspori. Nakon premijere bila sam zatrpana porukama, čestitkama, a ni sama ne znam koliko se “cover-a” moje pjesme snimilo u proteklom periodu. Smatram da mogu biti samo ponosna i sretna zbog uspjeha moje pjesme koja na YouTube-u broji više od 12 miliona pregleda.

Mnogi Vas pamte kao devojčicu prelepog glasa još u vreme takmičenja na “X Factoru”, možete li povući paralelu između te devojčice i Vas kao osobe danas? .

Za mene je “X Factor” najbolje takmičenje koje se pojavilo u regiji, a posebno sam sretna što sam bila dio te velike priče. Bila sam jako mlada i imala sam tada samo 13 godina. Na početku nisam bila ni svjesna da mi se sve to dešava, ali kada pogledam sada iza sebe mislim da mi je to takmičenje pomoglo u karijeri i da sam veoma mlada osjetila teret popularnosti i medijskog života. Danas mi je iskreno mnogo lakše jer nisam na samom početku. Poslije tog takmičenja bila sam na još jednom vrhunskom takmičenju u Hrvatskoj a to su bile RTL Zvijezde. Imala sam čast učestvovati na tom takmičenju i biti pobjednica u super finalu. U žiriju su bile velike ličnosti iz svijeta muzike počevši od Nine Badrić do Petra Graše, Jacques Houdeka, Tončia Huljića. Kada sve sumiramo moram priznati da je takmičenje jedno, a karijera nešto sasvim drugo. U samostalnoj karijeri morate mnogo ulagati i više se truditi bez obzira koliko ste poznati. Prethodna iskustva mogu vam naravno olakšati da gradite svoju karijeru, ali bez pravog cilja sve to može biti samo gubljenje vremena. Na vama je sve tako da morate sami graditi svoju priču.

Šta smatrate najvažnijim za uspeh u svetu muzike?

Mislim da je iskrenost u muzici presudna. Pored talenta vi morate publici pružiti ono što osjećate i nosite u sebi. Ako nema toga publika vas ne osjeća i nema povjerenje u vas. Zbog toga ako dolazite pred publiku da date sebe i ono što radite iz ljubavi prema njima, tu ćete vidjeti da je uspjeh raditi ono što volite.

 Družite li se sa kolegama sa estrade i kako uopšte gledate na današnju muzičku industriju?

Da svakako družim se sa svojim kolegama sa estrade, ali pošto nam je posao uvijek u pokretu dosta se nekada vidimo na putu prilikom nastupa ili koncerata. Što se tiče današnje muzičke industrije mogu reći da je znatno šarolika i ima mnogo muzičkih žanrova.  Sve u svemu bitno je da ima svega za publiku, a ukusi su različiti, gdje se nekome može svidjeti više ovaj ili neki drugi stil muzike.

Imate li muzički uzor?

Uvijek sam se ugledala na muzičke zvijezde poput Adele, Whitney Houston, Mariah Carey i dr. Sada sam stasala u fazu kada gradim nešto svoje i svoj stil muzike. Mišljenja sam da treba uvijek biti svoj, jer samo je jedan original, a ostalo su kopije. Meni je cilj biti i ostati svoja na svoj jedinstven način.

Koji je vaš životni moto?

Moj moto je vjerovati u sebe i mnogo se više truditi od onoga što mislimo da je dovoljno.

Vaše pesme su o ljubavi, šta je za Vas bezuslovna ljubav?

Ljubav je pokretač svega, a za mene je ljubav majke prema djetetu jedina bezuslovna ljubav koja se ne može izmjeriti niti opisati.

Šta biste želeli da poručite našim čitaocima u dijaspori?

Svim čitaocima u dijaspori želim mnogo ljubavi, zdravlja i sreće. Također želim da im poručim da se čuvaju u ovoj teškoj situaciji, gdje je najbitnije da ostanemo strpljivi i pozitivni.

Milana Dukić

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments