Thursday, July 29, 2021
HomeOsa newsI ove godine pomeramo kazaljke na satu: Evo kada počinje letnje računanje...

I ove godine pomeramo kazaljke na satu: Evo kada počinje letnje računanje vremena

Zadnju nedelju u martu počinje letnje računanje vremena, odnosno izgubićemo jedan sat. Tačnije, 28.3. u 2 sata ujutro, svi ćemo pomaknuti kazaljku na 3 sata ujutro.

Još prošle godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, a trenutno stoji odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati letnje ili zimsko računanje vremena.

Iako je menjanje vremena u načelu korisno za uštedu energije tokom leta, očito ima više mana nego prednosti.

Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor – ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina evropskih zemalja i skoro cela Severna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak sveta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Čemu uopšte pomicanje sata?

Prva osoba koja je predložila menjanje vremena bio je Benjamin Franklin 1784. jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena leti. Njegova ideja u tom trenutku nije zaživjela, tek su je početkom 20. vijeka prihvatili Nemci. U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomicanjem sata nije bila mala stvar – ni ekološki, a ni financijski.

Zašto ukidati ako štedi energiju?

Pomeranje sata ukida se primarno iz zdravstvenih razloga; u više istraživanja se navodi da pomeranje sata podtiče stres, nesanicu i bolesti srca. Jedno istraživanje nam govori da čak i broj saobraćajnih nesreća u SAD-u poraste za 6 odsto unutar sedam dana nakon proletnog pomicanja sata.

Takođe, pomeranje sata je u prošlosti značilo mnogo više što se uštede energije tiče. Sat vremena neće značajno uticati na potrošnju kao što je možda nekad uz zastarjele i skuplje izvore energije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular