Thursday, July 29, 2021
HomeZdravljeZdravljeHolandski trik protiv stresa s kojim život postaje lakši

Holandski trik protiv stresa s kojim život postaje lakši

Olga Meking živi u Hagu, a nedavno je objavila knjigu o najvećoj tajni Holanđana za srećan život – koja se zove “niksen”.

Meking, koja je majka troje djece, tvrdi da “niksen” pomaže da se živi sa manje stresa i više sreće. Ona navodi da je za koncept čula prije dvije godine, kada je bila na ivici razuma usred obaveza sa djecom.

Kad god bi sjela da odmori, ugledala bi novu stvar u kući kojoj treba čišćenje. Prolazili su mjeseci, a Olga bukvalno nije mogla da se sjeti vremena kada nije radila ništa – što je upravo ono što je značenje riječi “niksen”.

“Ja sam novinarka i spisateljica, nisam rodom iz Holandije, ali sam ovdje udata i živim u blizini Haga. A kada sam počela da istražujem niksen, otkrila sam da kada jednostavno ne radite ništa, to može biti od velike koristi, posebno za nas koji se osjećamo preplavljeni svojim obavezama. Činjenica je da bismo svi mogli imati malo niksena u životu”, navodi Olga.

Ona ističe da, za razliku od Britanaca koji su u velikom procentu pod stresom, Holanđani djeluju mnogo opuštenije, a takođe su pri vrhu liste najsrećnijih nacija na svijetu.

“Komšije se pozdravljaju na ulici, a ljudi se osmjehuju meni i mojoj djeci kad smo napolju. Nije kao da skaču od radosti, ali izgledaju mirni i zadovoljni svojim životom”, primijetila je Olga.

Niksen je jedan od faktora koji doprinosi blagostanju Holanđana. Jedan stručnjak s kojim je Meking razgovarala dok je pisala knjigu rekao je da je to “osjećaj u nedjelju ujutru”; drugi da je to “bivanje u miru sa sopstvenim mislima bez osuđivanja”. Ili je niksen jednostavno “sjedenje i upijanje sunčeve svjetlosti”. U praksi je to ležanje na sofi, sanjarenje, dopuštanje da vaš um odluta u redu supermarketa, ili sjedenje s mačkom u krilu.

Ne gledate ni u šta dok sjedite u autobusu, telefon vam je u džepu, a ne u ruci. Niksen doživljavate u svim onim “među trenucima”, kada je moguće samo posmatrati svijet oko sebe, bez previše truda.

“Niksen nije čitanje knjiga, gledanje televizije ili pregledanje društvenih mreža. Ovo je važna razlika, jer ne tvrdim da bi svoje zabavne aktivnosti trebalo da zamijenimo za niksen. One su takođe bitne, ali niksen je zaista važan”, objašnjava Meking, prenosi nova.rs.

Ova metoda opuštanja je posebno korisna u borbi protiv hroničnog stresa. Kada se reakcija na stres aktivira u organizmu, treba mu neko vrijeme da se smiri. Tu je važna uloga niksena – kada ništa ne zahtijeva vašu pažnju, možete osjetiti kako stres “curi” iz vas.

Niksen je koristan ne samo za tijelo, već i za mozak. Kada je Markus Raihle, neurolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington, odlučio da sazna šta rade naši mozgovi kada ne radimo ništa, bio je iznenađen rezultatima. Mjereći moždanu aktivnost pomoću fMRI skenera, otkrio je da je mozak onih koji se bave “niksenom” aktivniji od onih kojima je dat određeni zadatak. Upravo to vodi zaključku da poslije niksena možemo biti čak produktivniji. Sjetite se koliko vam je puta neka ideja pala na pamet dok ste se recimo tuširali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular