Saturday, May 8, 2021
HomeArhivaHolandska arhitektura bez premca

Holandska arhitektura bez premca

Holandija je odavno poznata kao zemlja koja mnogo ulaže u umetnost i kulturu. Samim tim brojni talenti cvetaju i stvaraju neprevaziđena dela koja krase ovu prelepu zemlju. Ovog puta za Vas smo izdvojili arhitektonska dela koja ostavljaju bez daha, kako svojim izgledom tako i funkcionalnošću.

Kapsule za stanovanje – Hertogenboš, Holandija

Bolvoningen u holandskom gradu Hertogenbošu projektovan je 1970-ih kao eksperimentalna gradnja. Idejni tvorac ovih neuobičajenih kapsula za stanovanje je poznati arhitekta Dries Kreij Kamp. Kuće nalik ogromnim loptama za golf bile su veliki zalog za to vreme ne samo zbog svog izgleda, već i zbog unutrašnjeg rasporeda. Kupatilo i toalet smešteni su u centru “lopte”, dnevni boravak na spratu, a spavaća soba u prizemlju. Prednosti stanovanja u kapsuli, prečnika 5,5 metra, su velike – lako se održavaju i štede energiju. Takođe, mogu se brzo spakovati i transportovati.

Telo-muzej – Holandija

Ogromno ljudsko telo – muzej je nesumnjivo jedan od najčudnijih u Holandiji. Nalazi se u blizini autoputa koji povezuje Amsterdam i Hag, a otvorila ju je holandska kraljica Beatriks 2008. godine. Zgradu zapravo čini 35 metara visoka transparentna struktura koja oslikava portret čoveka u sedećem položaju. Unutar nje korišćen je fiberglas, kako bi što realnije bila prikazana unutrašnjost ljudskog tela i njegove funkcije. Poseta ovom neobičnom muzeju pre svega predstavlja edukativno putovanje tokom kojeg, između ostalog, možete saznati zašto spavamo i šta se dešava kada kijamo. Šetnja kroz zgradu, visoku sedam spratova, počinje u džinovskom kolenu do kojeg posetioci stižu liftom. Prvi pokret koji se prikazuje je savijanje i opuštanje kolena, odnosno kako se pomeraju mišići i vezivna tkiva. Na višim nivoima smeštena su 5D pozorišta u kojima se prikazuju pokreti organa. Najpopularniji su pozorište srca i predstava mozga.Svi delovi tela predstavljeni su u realnom obliku i boji, a ono što posetu muzeju čini dodatno neobičnom jesu specifični zvuci organa, koji se čuju tokom čitave šetnje zgradom.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments