Thursday, May 13, 2021
HomeOsa newsHoćemo li zauvek nositi maske?

Hoćemo li zauvek nositi maske?

Promocija „pametne maske za lice“, koja prati svaki dah onoga ko je nosi, na Svetskom ekonomskom forumu je još jedan dokaz da su promene u zapadnom društvu izazvane Covidom tokom poslednjih 12 meseci planirane da budu trajne.

Maske su u početku bile privremene – ograničene na prodavnice – i čim bi prošla opasnost od Covida, od njih bi se odustajalo, poput socijalnog udaljavanja. Svako ko je rekao da su ove mere osmišljene kao trajne – i da su bile deo plana globalne elite da narod zauvek drži pod maskama – posmatran je kao „teoretičar zavere“.

Pa, gde smo devet meseci kasnije?

Vlada Velike Britanije izdala je „mapu puta“ kako bi državu izvukla iz blokade. Ali nema pomena o tome kada će maske i socijalno distanciranje postati prošlost. Da li bi to moglo da bude zato što ne postoji namera da se od maski i socijalnog distanciranja ikada odustane? Svakako se tako čini.

Od prošlog jula videli smo da je upotreba maski sve veća. Sada se od vas traži da ih nosite ne samo u prodavnicama, već i u svim zatvorenim prostorima.

Čak i deca moraju da ih nose na času, u školi. Ta odluka je trebalo da bude ponovo razmatrana, ali, pogodite šta, britanska vlada je upravo produžila upotrebu maski u školama do leta.

Pored toga, od ljubitelja fudbala će se očekivati da nose maske kada im konačno bude dozvoljeno da se vrate na teren ovog proleća na „probnim“ događajima.

‘Pratiti nauku’? Teško. Ne treba zaboraviti da je u nedelji kada su maske prvi put predstavljene prošlog leta, smrt povezana sa Covidom bukvalno dostigla nulu.

Dopisnica BBC-a za zdravstvo pitala je Svetsku zdravstvenu organizaciju da li je promena saveta o maskama bila posledica političkog lobiranja, a oni nisu poricali.

Zašto nam, ako su maske bile toliko važne u sprečavanju prenosa virusa, nije rečeno da ih nosimo prošlog marta i aprila? U stvari, vladini naučnici su nam savetovali da ih ne nosimo.

Sada se čini da ne samo da ih moramo nositi, već moramo da se naviknemo da budu stalni deo svakodnevnog života u „Novom abnormalnom“. U tom kontekstu treba posmatrati oduševljenu promociju kineske „pametne maske za lice“ Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Ona podseća korisnike kada treba da je operu i proverava da li se pravilno nosi. Ako se unutra nakupi previše ugljen-dioksida, telefonsko upozorenje podsetiće nosioca da udahne svež vazduh. Ako korisnik zaboravi da je stavi, ista telefonska aplikacija šalje mu podsetnik.

Ovde se ne radi o javnom zdravlju, već o tome da se obezbedi da mere uvedene navodno za zaustavljanje širenja Covid-19 postanu trajne. Da, još jednom se pokazalo da su toliko ismevani ’teoretičari zavere’ iz 2020. godine u pravu završava analizu Nil Klark za RT.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments