Thursday, May 6, 2021
HomeOsa newsEkonomijaFirme počele da "stavljaju" kandidate na poligraf

Firme počele da “stavljaju” kandidate na poligraf

Sve više se zadire u privatnost radnika i kandidata za posao, bilo kroz “praćenje” mejlova ili postavljanje škakljivih pitanja, ali je stvar otišla predaleko kada su neke firme odlučile da “uvrste” poligraf u svoj sistem ispitivanja.

Prema iskustvu jedne Beograđanke, koja je želela da ostane anonimna, to se dešava i kod nas, u stranim firmama. Ponudili su joj platu u visini od oko 90.000 dinara, ali uz uslov da pristane na poligrafsko testiranje.

O tome su je prethodno obavestili i pristala je, ali kaže da je neprijatan osećaj tek nastupio, nakon testiranja. Takva vrsta propitivanja kandidata nesumnjivo stvara tenziju, iako on možda ništa ne krije. Osim toga, možda se već na početku gubi odnos poverenja.

Istraživali smo i došli do saznanja da je poligrafsko testiranje legitimno, jedino ostaje dilema da li je neophodno.

Poligraf je test koji poslodavci često koriste za verifikaciju istinitosti zaposlenog i obično se naziva “Lie Detector Test”. U ovom trenutku, ne postoji posebno zakonodavstvo o radu koje bi kontrolisalo upotrebu testa ili zaštitilo pravo zaposlenih od zloupotrebe testa, piše Mondaq.

Međutim, ugovori o radu, kao i interna disciplinska saslušanja, mogu pružiti upotrebu poligrafskog testiranja kao deo postupka disciplinskog saslušanja ili istrage pre disciplinskog saslušanja.

Zaposleni ne može biti primoran da se podvrgne poligrafskom testu, osim ako na njega ne pristane potpisivanjem kolektivnog ugovora, i ne naglasi da je saglasan sa tim.

Prema CCMA (Commission for Conciliation, Mediation and Arbitration), svaki ugovor koji predviđa upotrebu poligrafskog testiranja mora biti u pisanom obliku.

Važno je znati

Poligrafsko ispitivanje je dobrovoljno i zaposleni je pristao da se testira u skladu sa gore pomenutim ugovorima u pisanoj formi, navodi CCMA. Takođe, smeju se postavljati samo pitanja o kojima se raspravljalo pre.

Zatim, zaposleni ima pravo na prevodioca, i ako ne želi da bude sam prilikom ispitivanja – tu može biti prisutan drugi zaposleni ili predstavnik kompanije, ali se ta osoba ne sme mešati u testiranje.

Ni u jednom momentu ne sme doći do zloupotrebe poligrafskog ispitivanja; takođe, nije dozvoljena nikakva diskriminacija, kao ni pretnje.

Razlozi za poligraf

Najčešće, poslodavci koriste poligrafsko testiranje za istraživanje određenih incidenata, kada su zaposleni imali pristup imovini koja je predmet istrage i postoji osnovana sumnja da je zaposleni umešan u incident.

Dalje, poligrafsko ispitivanje se takođe često koristi kada je došlo do ekonomskog gubitka ili povrede u poslodavčevom poslovanju, na primer, do krađe ili zloupotrebe imovine poslodavca.Primenjuje se i kada se poslodavac bori protiv mita i korupcije na poverljivim pozicijama. Na kraju, poligrafsko testiranje se koristi kada se poslodavac suočavao sa problemima zaposlenih, ako su skloni porocima i prevarama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments