Thursday, July 29, 2021
HomeOsa newsFajzer poslao šok poruku Izraelu: “Vi ste banana republika, nema vakcina dok...

Fajzer poslao šok poruku Izraelu: “Vi ste banana republika, nema vakcina dok ne date pare”

Kompanija „Fajzer“ obustavila je isporuku vakcina protiv koronavirusa Izraelu, pošto ta država nije platila 2,5 miliona isporučenih doza.

Prema tvrdnjama izraelskih medija, „Fajzer“ je nazvao Izrael “banana republikom“.

Izrael je trebalo da dobije u nedelju 700.000 doza “Fajzerove“ vakcine, ali je isporuka odložena zbog toga što nisu plaćene sve prethodno isporučene vakcine, tvrdi “Džeruzalem post“.

Izraelski vojni radio “Galac“ navodi da su “Fajzerovi“ čelnici čak za Izrael naveli da je “banana republika“ i da im nije jasno kako može da se desi nešto tako u jednoj organizovanoj državi.

Jedini zvanični komentar “Fajzera“ bio je da je istekao originalni ugovor, potpisan u novembru, za koji se ne navodi koliko isporučenih doza podrazumeva, te da rade na “obnovi ugovora i isporuci dodatnih vakcina“.

Iz te kompanije su dodali da „dok je rad na tome u toku, isporuke mogu biti prilagođavane“.

Prema do sada poznatim podacima, Izrael je kupio 15 miliona doza vakcina kompanija „Fajzer“ i „Biontek“, kao i 12 miliona doza vakcina „Moderne“ i „Astrazeneke“.

Ta država je potrošila 2,6 milijardi šekela (788 miliona dolara), a rezervisano je još 2,5 milijarde šekela (758 miliona dolara) za dalju kupovinu, rekli su ranije iz izraelskog ministarstva zdravlja. Ministarstvo je sada odbilo da komentariše navode o prestanku isporuke vakcina.

„Džeruzalem post“ navodi kako je Izrael platio „Fajzeru“ za prvih 10 miliona doza. Kada je u februaru počelo da ponestaje vakcina, premijer Benjamin Netanjahu i generalni direktor „Fajzera“ Albert Burla postigli su dogovor o isporuci još doza. Međutim, poslednjih 2,5 miliona doza nije plaćeno, tvrdi izraelski list.

Ministarstvo zdravlja pritiska vladu da odobri 3,5 milijardi šekela za nabavku novih vakcina, više od 30 miliona doza, ali je zastoj nastao zbog sukoba bivšeg premijera Benjamina Netanjahua i njegovog naslednika Benija Ganca, koji se rotiraju po političkom dogovoru, oko imenovanja novog ministra pravde.

Sa druge strane, Ganc tvrdi da je plaćanje spornih 2,5 miliona doza odobreno i da je problem u ministarstvu zdravlja.

Takođe, „Džeruzalem post“ navodi da je iz dosadašnjih izveštaja Knesetu jasno da je Izrael „Fajzeru“ platio daleko višu cenu za vakcine nego što se do sada smatralo.

Generalni direktor „Fajzera“ Albert Burla trebalo je da poseti Izrael početkom marta, ali je poseta odložena pet dana pre nego što je trebalo da se dogodi, uz obrazloženje da nisu bili potpuno vakcinisani ni Burla ni svi članovi njegovog tima, preneli su tada izraelski mediji.

Izrael trenutno razmatra i mogućnost da počne vakcinaciju adolescenata od maja, pošto je „Fajzer“ objavio da je njegova vakcina bezbedna za upotrebu na uzrastu od 12 do 15 godina.

Izrael je sproveo masovnu vakcinaciju, a kako je saopšteno iz njihovog ministarstva zdravlja, to je dovelo do drastičnog pada broja slučajeva. Trenutno je procenat pozitivnih među testiranima 0,6 odsto, a ta država je u nedelju zabeležila 195 pozitivnih slučajeva među 32.886 testiranih, prenosi Sputnjik.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular