Sunday, August 1, 2021
HomeZanimljivostTehnologijaEvropske zemlje tužile Apple zbog usporavanja starih modela Iphonea, traže 180 miliona...

Evropske zemlje tužile Apple zbog usporavanja starih modela Iphonea, traže 180 miliona evra

Kompanija Apple suočava se sa novom tužbom u Evropi zbog usporavanja starijih modela iPhone-a.

Tužbu je pokrenula grupa Euroconsumers koja traži nadoknadu štete u prosjeku od 60 eura za svakog potrošača. Ukoliko sud odluči u njihovu korist, Apple bi morao isplatiti 180 miliona evra nadoknade.

U grupi su objasnili da tužbe pokrivaju do dva miliona uređaja iPhone 6, 6 Plus, 6S i 6S Plus u Belgiji, Španiji, Italiji i Portugalu.

“U namjeri da produži vijek trajanja baterije kod starijih modela iPhonea, Apple je prouzrokovao gašenje velikog broja iPhonea, što je naljutilo Appleove korisnike. Apple se suočio s brojnim osudama javnosti i pravnim postupcima širom svijeta nakon što je 2017. priznao da su ažuriranja softvera dizajnirana da spriječe pad baterija na starijim iPhoneima takođe usporila uređaj”, prenosi Klix.ba.

Tužba Euroconsumersa uslijedila je nakon što je Apple prošlog mjeseca morao platiti 113 miliona dolara kako bi isplatio 34 američke države koje su pokrenule istragu protiv kompanije.

“Tražimo da Apple prema nama postupa pošteno i s poštovanjem, kao i s američkim potrošačima”, rekao je za CNN Business šef Euroconsumersa Els Bruggeman.

Nakon negodovanja nezadovoljnih korisnika iPhonea, Apple se javno izvinio i ponudio jeftiniju zamjenu baterija, ali brojni korisnici su i dalje uvjereni da kompanija namjerno usporava starije telefone kako bi ih potaknula da kupuju nove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular