Tuesday, June 22, 2021
HomeOsa newsErupcija vulkana u Kongu: Lava sve bliža gradu

Erupcija vulkana u Kongu: Lava sve bliža gradu

Nakon erupcije vulkana Nijaragongo u Demokratskoj Republici Kongo vlasti su aktivirale plan o evakuaciji građana iz Gome pošto je lava stigla do aerodroma nadomak grada.

Erupcija je izazvala paniku među građanima koji beže u susednu Ruandu.

Erupcija vulkana počela je u subotu oko 19.00 po lokalnom vremenu, a mediji izveštavaju da je nebo potpuno crveno i da se oseća jak miris sumpora.

 

Planina na kojoj se nalazi vulkan nalazi se na desetak kilometara od Gome, grada sa oko 670.000 stanovnika koji je na samo kilometar od granice sa Ruandom.

​U mnogim delovima grada nema struje.

​Mnogi stanovnici grada su se pešice uputili ka susjednoj Ruandi. Na snimcima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da među njima ima i dece.

 

​Mediji u Ruandi navode da je više od 3.000 ljudi već prešlo granicu, a oni će biti smešteni u školama, crkvama i drugim objektima.

 

Portparol vlade Konga Patrik Mujaja je na Tviteru objavio da se razmatraju hitne mjere u vezi sa novonastalom situacijom.

Poslednja erupcija vulkana Nijaragongo dogodila se 2002. godine i tada je život izgubilo 250 ljudi, a 129.000 je ostalo bez krova nad glavom.

 

​Stručnjaci strahuju da bi aktivnosti vulkana kod Gome u poslednjih pet godina mogle biti najava da će se ponoviti tragične erupcije iz 1997. i 2002. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments