Thursday, May 13, 2021
HomeEventiEMMANUEL MACRON: Moderni „faraon“ u dvorcu Sunca

EMMANUEL MACRON: Moderni „faraon“ u dvorcu Sunca

Novoizabrani predsjednik Francuske, Emmanuel Macron ušao je u Versajsku palaču ili kako je još nazivaju „ dvorcem Sunca“ te predstavio svoj plan i pririotete petogodišnjeg mandata. Macron, poznat kao socijalni liberal najavio je duboke promjene te istakao kako je potrebno provesti pravu revoluciju te vratiti dostajanstvo Francuskoj. Njegov plan također podrazumjeva borbu protiv terorizma, obaveznu reformu institucija te vraćanje „orginalnoj evropskoj ideji“.  Da se radi o ličnosti koja sigurno prekida tradicionalnu francusku birokratiju te da se sa pravom naziva „modernim faraonom“ , govori i činjenica da je Macron prvi predsjednik koji je sazvao oba doma u Versajsku palaču a da razlog nije bila nacionalna kriza, kao što je to bio slučaj do tada, te je najavio da će svake godine na „Dan pada Bastille „ 14. jula održavati ovakve govore.

Službene posjete Macron je počeo i posjetom, koju je okarakterisao i kao privatnu jer je putovao bez pratnje, kraljevini Maroko gdje je prisustvovao iftaru sa kraljem Mohamedom VI i njegovom suprugom Princezom Lale Salme u kraljevskom dvorcu u Rabatu. Predsjednik Francuske je i ovom prilikom istakao bitnost zajedničke borbe protiv terorizma te naglasio: „ Islam i muslimani su također žrtve terorizma.“  Jedna od prvih posjeta je bila i u Njemačkoj sa kancelarkom Angelom Merkel, koja je Makrona predstavila kao novu nade Evrope, te su postavljeni novi i napredniji temelji za suradnju između Berlina i Pariza.

Emmanuel Macron, je sa 39 godina najmlađi državnik u historiji Francuske. Njegova cjelokupna karijera je bila u sferi finansija, gdje je dospio do vodećih pozicija. Početak političke karijere Macron je uspješno okušao kao ministar ekonomije te izgradio ozbiljno političko tlo i viziju kroz osnivanje svoje stranke „En marche“ (u prijevodu „Naprijed“).  Iako mu konzervativno francusko politikanstvo nije predviđalo ozbiljan uspjeh a kamo li predsjedničku funkciju, Macron je zadobio povjerenje građana te je dočekan ovacijama na svim skupovima u toku kandidature. Najveću podršku, kao supruga te savjetnik i organizator kroz izborni proces Macronu je pružila njegova žena Brigitte Trogneux, što je i sam predsjednik potvrdio riječima: „ Bez nje ne bi bio to što jesam“. Prva dama Francuske potiče iz buržoaziske porodice Trogneux, poznate po fabrici čokolade u sjevernoj Francuskoj. Iako se mnogo špekulisalo o dobnoj razlici između Macrona i Brigitte, te se time pokušala diskreditovati ličnost Emmanuela Macrona, on je jednom prilikom izjavio: „ Mi smo klasična porodica , to je neporeciva stvarnost“.

Nedvojbeno je da će Macronovo znanje i iskustvo u ekonomiji imati veliki značaj, kako za francusko, tako i za evropsko gospodarstvo te da će kroz programe obrazovanja mladih, premošćavanjem podjela na lijevo i desno, te planskim zapošljavanjem stvoriti jednu novu historiju osnažene i kompetitivne Evropske unije.20170704_14440820170704_144220

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments