Tuesday, June 22, 2021
HomeArhivaELIE SAAB – Kralj večernjih haljina

ELIE SAAB – Kralj večernjih haljina

Nakon odlaska velikog Karla Legerfelda teško je napraviti listu najboljih kreatora današnjice. Ipak jedan čovek već godinama samouvereno drži tron kralja haljina. Elie Saab je poseban u svakom smislu te reči. Ovaj Libanac je nepresušni izvor inspiracije, a njegovi modeli odišu ženstvenošću, egancijom i lepotom.

Kad su oskarovke Angelina Jolie i Halle Berry ponele njegove modele na ceremoniju dodele prestizne nagrade, nekadašnji devetogodišnjak koji je šio haljine sestrama mogao je biti siguran da je uspeo. Elie Saab je prvi Libanac čija je toaleta dospela na taj crveni tepih.

I tako je preko noći je stekao svetsku slavu. Dok je kao adolescent prodavao svoje kreacije, kako sam kaže, ženama po komšiluku, bili su očigledni i njegov talenat i njegova upornost.

Elie Saab je s 18 godina otišao u Pariz da studira modu, ali se već sledeće, 1982. godine, vratio u rodni Bejrut i tu otvorio prvu prodavnicu. Danas ima butike u Bejrutu, Parizu i Londonu, a član je italijanske Nacionalne modne komore i pariske Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Saab je prikazao svoju prvu kolekciju izvan Libana nastupivši u Rimu 1997. godine. Već sledeće je izlagao u Milanu, dok je u Parizu nastupio u julu 2003. godine s kolekcijom visoke mode. Od 2006. godine stalni je učesnik pariskih ready-to-wear revija.

Najava svetske slave došla je još 2002. godine kad je Halle Berry stigla na ceremoniju dodele Oskara u toaleti s njegovim potpisom. Te večeri je i primila nagradu za najbolju glumicu, noseći Saabovu haljinu boje burgundca. Sledeće godine Berry nije promenila kreatora, a Saab danas na svom spisku zvezda ima i imena kao što su Angelina Jolie, Beyonce, Celine Dion, Victoria i Rihanna.

Saab kaže kako gradi svoje bajkovite kreacije na osnovu jednostavnih oblika kombinovanih s materijalima visoke vrednosti, s tim što se trudi da uvek zadrži sofisticiranost. “Moja specijalnost je ultimativna haljina koja naglašava siluetu žene”, kaže Saab.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments