Sunday, October 25, 2020
Home Osa news Dvorac Eltz je turistička atrakcija već 800 godina

Dvorac Eltz je turistička atrakcija već 800 godina

Impresivni dvorac značajan je još od 12. veka kada je izgrađen. Još u tom priodu služio je kao magnet za posetioce. Dvorac se nalazi u nemačkoj pokrajini Rheinland – Pfalz i pripada turističkoj oazi vinarijskog “Mosel-a”. Još uvek је u porodičnom vlasništvu, a posebnu popularnost stiče prikazivanjem na novčanici od 500 DM (nekadašnje nemačke valute)

Kako današnji vlasnik, Dr. Кагl Graf von und zu Eltz Kempenich ističe da je od davnina najveći prihod ovom dvorcu dolazio od turizma. Tadašnji turizam se ogledao na način da su bogataši zakupljivali delove dvorca po godinu dana i plaćali u zlatnim groševima.

Jedno prenoćište koštalo je 40 zlatnih groševa, odnosno 2500 evra u današnjoj vrednosti. Tako nešto kao i poslovna putovanja mogli su da priušte samo plemići i aristokratija.

Dvorcem Eltz vladale se tri porodice, nastale od 3 složna brata, a brojale su do 180 članova.

Nama za kraj ostaje da preporučimo ovo predivno mesto kao posebnu turističku atrakciju narodnom poslovicom koja kaže: “Složna braća četiri kuće grade a nesložna i onu jednu pokvare”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Zašto parovi najčešće odlaze na terapiju tokom oktobra?

Kada stvari krenu naopako, terapija postaje jedno od rješenja za brojne parove, koji žele da ljubavi pruže novu šansu.

Sara Džesika Parker: Keri Bredšo me je upropastila

Glumica Sara Džesika Parker nije bila previše iznenađena kad je čula da je određeni procenat publike, uprkos odavno završenom snimanju serije “Seks...

Gucci prodaje poderane najlonke, cijena prava sitnica

Modna kuća Gucci ponovno je na udaru kritika nakon što su predstavili novi model najlonki koji je dizajniran tako da izgleda kao...

Ana Vintur se razvodi od milionera nakon 16 godina braka

Urednica magazina “Vogue” Ana Vintur i milioner Šelbi Brajan odlučili su da stave tačku na svoj 16 godina dug brak.

Recent Comments